01 april 2024

The Secret Sisters - Mind, Man, Medicine

Er zijn veel mooie stemmen te vinden in de Amerikaanse rootsmuziek van het moment, maar The Secret Sisters hebben er twee, die prachtig blenden en verder worden opgetild door een een bijzonder fraai geluid
Het is alweer bijna veertien jaar geleden dat The Secret Sisters opdoken met hun door stokoude folk en country beïnvloede repertoire. Het debuutalbum van Laura en Lydia Rogers trok echter vooral de aandacht door de prachtige stemmen van de Amerikaanse zussen, die tekenden voor waanzinnige harmonieën. Het ging The Secret Sisters niet altijd voor de wind, maar het in 2020 verschenen Saturn Return leverde naast veel lof ook een Grammy nominatie op. Op Mind, Man, Medicine maken The Secret Sisters nog wat meer indruk. De zang van Laura en Lydia Rogers is zoals altijd wonderschoon, maar ook in muzikaal opzicht maakt het nieuwe album va The Secret Sisters makkelijk indruk.De Amerikaanse zussen Laura en Lydia Rogers debuteerden aan het eind van 2010 als The Secret Sisters. Op hun titelloze debuutalbum maakten de zussen uit Muscle Shoals, Alabama, vooral indruk met hun prachtig bij elkaar kleurende stemmen, die goed waren voor langdurig kippenvel. Op het door Dave Cobb geproduceerde album stonden de stemmen van Laura en Lydia Rogers centraal, maar The Secret Sisters trokken ook de aandacht met een repertoire dat vele decennia terug ging in de tijd. 

De stokoude folk en country kwam destijds op het juiste moment, waardoor het debuutalbum van The Secret Sisters niet over aandacht te klagen had, maar desondanks viel de verkoop tegen waardoor het met hard werken verdiende platencontract net zo snel verdween als het gekomen was. Ook op de twee albums die volgden, Put Your Needle Down uit 2014 en You Don't Own Me Anymore uit 2017, was de zang van de zussen Rogers echt hemeltergend mooi, maar toch deden de wederom door stokoud repertoire geïnspireerde albums me een stuk minder dan het debuutalbum. 

Het in 2020 vlak voor het uitbreken van de coronapandemie verschenen en door Brandi Carlile geproduceerde Saturn Return deed me veel meer. Op dit album waren de invloeden uit een heel ver verleden vervangen door een zeer aangename jaren 70 vibe, die zich als een warme deken om je heen sloeg, waarna Laura en Lydia Rogers hun vocale wonderen konden verrichten. 

The Secret Sisters keren deze week terug met Mind, Man, Medicine en het zal niemand verbazen dat ook het nieuwe album van de zussen uit Alabama weer vol staat met wonderschone zang. Na twee albums met Brandi Carlile kozen de zussen Rogers er dit keer voor om hun muziek zelf te produceren al werden met Ben Tanner en John Paul White wel twee zeer ervaren co-producers ingehuurd. 

Mind, Man, Medicine werd opgenomen in de fameuze Muscle Shoals’ Fame Studios in Alabama, waar ook nog een aantal uitstekende muzikanten aanschoven, onder wie Larry Carlton en Ray LaMontagne, die ook tekent voor een prachtig soulvol duet. Natuurlijk trekt de zang van Laura en Lydia Rogers onmiddellijk de aandacht, maar Mind, Man, Medicine valt ook op door een veel eigentijdser en gelaagder geluid dan we van The Secret Sisters gewend zijn. 

Het is een wat broeierig en zeer smaakvol geluid, waarin piano en gitaren zorgen voor aardse klanken, terwijl synths hier en daar een atmosferische laag toevoegen aan de songs. Mind, Man, Medicine begeeft zich deels op het terrein van de eigentijdse Amerikaanse rootsmuziek met respect voor de tradities van het genre, maar The Secret Sisters zoeken ook nadrukkelijk de grenzen op met klanken die zomaar van de hand van Daniel Lanois hadden kunnen zijn. 

Zowel de songs met invloeden uit de country en de folk als de songs met een atmosferische en beeldend karakter passen perfect bij de stemmen van de zussen Rogers, die ook op hun nieuwe album weer de sterren van de hemel zingen. Zowel Laura als Lydia beschikt over een prachtige stem, maar de magie ontstaat wanneer hun stemmen blenden zoals alleen de stemmen van zussen dit kunnen. Door de zang verdient ieder album van The Secret Sisters een dikke voldoende, maar het wat warmere en eigentijdsere geluid op Mind, Man, Medicine tilt de songs op het album nog een flink stuk op, waardoor The Secret Sisters zichzelf op alle fronten overtreffen. Erwin Zijleman

De muziek van The Secret Sisters is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://thesecretsisters.bandcamp.com/album/mind-man-medicine.


Mind, Man, Medicine van The Secret Sisters is verkrijgbaar via de Mania webshop: