06 april 2024

Bnny - One Million Love Songs

Bnny leverde bijna drie jaar geleden een verrassend sterk debuutalbum af en maakt nog meer indruk op het wat minder wispelturige en afwisselend ingetogen en net wat steviger klinkende One Million Love Songs
Jess Viscius had in de zomer van 2021 het nodige persoonlijke leed te verwerken op het debuutalbum van haar band Bnny, wat een zwaar melancholisch maar ook zeer interessant album opleverde. De muzikante uit Chicago maakt op het tweede album van Bnny duidelijkere keuzes. One Million Love Songs sluit hier en daar aan bij de indierock uit de jaren 90, maar bevat ook een aantal zeer sfeervolle songs. Heel af en toe hoor ik iets van Mazzy Star, maar Bnny laat op het tweede album van de Amerikaanse band, waarin alles draait om Jess Viscius, ook een duidelijker eigen geluid horen. Het album trekt in de Verenigde Staten flink wat aandacht en dat is volkomen terecht.Ik was de naam Bnny eerlijk gezegd helemaal vergeten, terwijl ik in de zomer van 2021 toch behoorlijk enthousiast was over het debuutalbum van de band rond de Amerikaanse muzikante Jess Viscius. Op Everything verwerkte deze Jess Viscius op zeer indringende wijze de trieste dood van haar partner, de muzikant Trey Gruber, die een paar jaar eerder overleed door een overdosis. 

Het leverde een album vol melancholie op, maar Everything was ook een album waarop op bijzondere wijze zeer uiteenlopende invloeden werden verwerkt. Van deze invloeden noemde ik in eerste instantie The Velvet Underground, Cowboy Junkies, Serge Gainsbourg en Mazzy Star, waaraan in een later stadium Nancy Sinatra (en Lee Hazlewood), Nirvana en Dum Dum Girls werden toegevoegd. 

Bnny (voorheen Bunny) keert deze week terug met een nieuw album en ook One Million Love Songs is een album dat niet vies is van flink wat melancholie, al belicht Jess Viscius op haar nieuwe album ook de zonnige kanten van de liefde. One Million Love Songs bevat een aantal ingrediënten van het debuutalbum van Bnny, maar het is ook een duidelijk ander album geworden. 

Vergeleken met het debuutalbum van Bnny kiest de Amerikaanse muzikante op One Million Love Songs voor een wat eenvormiger of consistenter geluid (het is maar net hoe je het bekijkt). Het is een geluid dat wordt gedomineerd door gitaren, die afwisselend gruizig en ruimtelijk klinken. Van het bovengenoemde vergelijkingsmateriaal hoor ik af en toe nog wat van Mazzy Star, maar zeker in de stevigere songs op het album laat Bnny zich vooral beïnvloeden door de indierock uit de jaren 90. 

In muzikaal opzicht klinkt One Million Love Songs afwisselend rauw en stekelig en sfeervol en atmosferisch en de stem van Jess Viscius sluit makkelijk aan bij beide uitersten. Ik vind vooral de fluisterstem van de muzikante uit Chicago, met minstens een vleugje Hope Sandoval, erg mooi, maar ook de wat steviger aangezette zang op het album valt in positieve zin op. De meer ingetogen en zeer sfeervolle songs domineren trouwens op het album en daar ben ik persoonlijk blij mee. 

One Million Love Songs klinkt een stuk mooier dan het debuutalbum van Bnny, wat de verdienste is van producer Alex Farrar (Wednesday, Indigo De Souza, Snail Mail, Waxahatchee, Squirrel Flower), in wiens studio in Asheville, North Carolina, het album werd opgenomen. De productie van het album klinkt verzorgd, maar de muziek van Bnny klinkt ook nog steeds ruw en puur.

Het debuutalbum van Bnny was ik zoals gezegd helemaal vergeten, maar toen ik het album vandaag nog eens beluisterde was ik behoorlijk onder de indruk. One Million Love Songs springt wat minder van de hak op de tak en laat in muzikaal en vocaal opzicht wat meer kwaliteit horen, waardoor ik het tweede album van Bnny nog een stuk beter vind dan het debuut. 

Het is een album dat laat horen dat Jess Viscius een eigenzinnig talent is en een muzikante die er in slaagt om haar emotie over te brengen op de luisteraar, wat een groot goed is. Ik heb eigenlijk maar één ding aan te merken op One Million Love Songs en dat is dat het album helaas echt in een vloek en een zucht voorbij is. De elf songs op het album hebben slechts een kleine 27 minuten nodig en dat vind ik persoonlijk te kort. Het biedt overigens wel de mogelijkheid om One Million Love Songs nog eens op te zetten en het debuut van Bnny verdient ook nog wel een extra kans. Erwin Zijleman

De muziek van Bnny is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://bnnyband.bandcamp.com/album/one-million-love-songs.


One Million Love Songs van Bnny is verkrijgbaar via de Mania webshop: