12 april 2024

Jane Weaver - Love In Constant Spectacle

De Britse muzikante Jane Weaver bouwt inmiddels ruim twintig jaar aan een bijzonder fascinerend oeuvre, dat met het uitstekende Love In Constant Spectacle een volgende bijzondere impuls krijgt
Ik heb lang moeten wennen aan de albums van Jane Weaver, maar nadat in 2001 Flock me direct wist te veroveren deed de Britse muzikante dat deze week opnieuw met het uitstekende Love In Constant Spectacle. Het is een album waarop Jane Weaver opnieuw kiest voor een ander geluid en wederom haar grenzen verlegt. De songs van de Britse muzikante klinken ook dit keer behoorlijk toegankelijk, maar ook Love In Constant Spectacle is een album met complexe songs vol bijzondere wendingen en dubbele bodems. Het zorgt er voor dat er steeds weer nieuwe dingen zijn te horen in de songs van Jane Weaver, die met haar tiende soloalbum haar zoveelste album van hoge kwaliteit aflevert.Love in Constant Spectacle is al het tiende soloalbum van de Britse muzikante Jane Weaver, die ook nog twee albums maakte met het project Fenella en een met het project Misty Dixon. Het is een oeuvre dat grotendeels ontbreekt op de krenten uit de pop en dat is best bijzonder. De Britse muzikante maakte immers meerdere albums die me inmiddels zeer dierbaar zijn, waaronder het wat mij betreft onbetwiste meesterwerk The Silver Globe uit 2014. 

De meeste albums die Jane Weaver maakte hadden wel flink wat tijd nodig voor ik ze kon waarderen, wat de afwezigheid op de krenten uit de pop verklaart. Uitzondering was het in het voorjaar van 2021 verschenen Flock, dat een voor Jane Weaver begrippen behoorlijk toegankelijk geluid liet horen en dat me daarom onmiddellijk wist te boeien. Het geluid op Flock liet weer een totaal andere kant van Jane Weaver horen, want zo funky als op Flock hoorden we de Britse muzikante niet eerder. 

Na het door Prince beïnvloede Flock keert Jane Weaver deze week terug met Love In Constant Spectacle, dat uiteraard weer anders klinkt dan zijn voorgangers. Net als Flock is ook het nieuwe album van Jane Weaver een behoorlijk toegankelijk klinkend album. De muzikante op Liverpool koos dit keer de vooral van PJ Harvey bekende John Parish uit als producer en de befaamde Brit heeft Love In Constant Spectacle voorzien van een warm en tijdloos geluid. 

Het is een geluid dat in veel songs een duidelijke jaren 70 vibe heeft, dat organische klanken combineert met bijzondere elektronica en dat hier en daar wat tegen de 70s softrock aan schuurt. Dat is over het algemeen een vrij gezapig genre, maar gezapig is het nieuwe album van Jane Weaver zeker niet. 

De songs op het album klinken misschien toegankelijk, loom en soulvol, maar het zijn zeker geen niemendalletjes die Jane Weaver ons voorschotelt op Love In Constant Spectacle. De songs van de Britse muzikante verschieten continu op subtiele wijze van kleur, waardoor het aan de ene kant songs zijn die makkelijk indruk maken, maar die er ook voor zorgen dat Jane Weaver continu de fantasie prikkelt. De instrumentatie is tien tracks lang zeer aansprekend, maar er gebeurt ook van alles in de muziek op het album, met hier en daar wat vervormde gitaren, die zo van de hand van Adrian Belew hadden kunnen zijn, en wolken bijzondere synths als kersen op de taart. 

Ook de zang van Jane Weaver weet iedere keer weer op positieve wijze te verrassen en kan zowel uit de voeten in spaarzaam ingekleurde songs als in de songs waarin John Parish wat meer uitpakt. Love In Constant Spectacle klinkt zoals gezegd anders dan zijn voorgangers, maar er duiken ook we flarden van de vroegere albums van Jane Weaver op, bijvoorbeeld wanneer de folkie in haar naar boven komt of wanneer ze kiest voor aanstekelijke electropop.

Ik had in het verleden zoals gezegd vaak wat tijd nodig om verknocht te raken aan de muziek van Jane Weaver, maar na Flock wist ook Love In Constant Spectacle onmiddellijk de juiste snaar te raken. Sindsdien geniet ik bij iedere keer horen meer van het muzikale vernuft op het album, van de bijzondere stem van de Britse muzikante en van haar uitstekende songs, die maar heen en weer blijven springen tussen genres en door de tijd. De Britse muziektijdschriften zijn inmiddels stuk voor stuk bijzonder lovend over het nieuwe album van Jane Weaver en dat is volkomen terecht. Erwin Zijleman

De muziek van Jane Weaver is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://janeweaverfire.bandcamp.com/album/love-in-constant-spectacle.


Love In Constant Spectacle van Jane Weaver is verkrijgbaar via de Mania webshop: