05 april 2024

The Church - Eros Zeta And The Perfumed Guitars

Maar net bekomen van het ruim een uur durende The Hypnogogue gooit de Australische band The Church er met Eros Zeta And The Perfumed Guitars een minstens even fascinerende luistertrip van vijf kwartier tegenaan
Er zijn niet veel bands die aan het begin van de jaren 80 zijn opgericht en er in 2024 nog steeds toe doen. De Australische band The Church is wel zo’n band. De band rond lid van het eerste uur Steve Kilbey bracht vorig jaar met The Hypnogogue een album uit dat niet onder deed voor het beste werk van de band en komt nu al weer op de proppen met Eros Zeta And The Perfumed Guitars, dat nog eens vijf kwartier muziek toevoegt aan het imposante oeuvre van de band. Het is een album met restmateriaal van The Hypnogogue, maar dat betekent niet dat het materiaal van mindere kwaliteit is. Ook Eros Zeta And The Perfumed Guitars is weer een album dat zich laat beluisteren als een lange luistertrip en het is een buitengewoon fascinerende trip.



De Australische band The Church bracht net iets meer dan een jaar geleden het uitstekende The Hypnogogue uit. Het was al het 26e album van de band die in 1980 werd geformeerd in Sydney en die inmiddels vijf decennia garant staat voor uitstekende muziek. Ook The Hypnogogue kon zich weer meten met het beste werk van de band rond boegbeeld Steve Kilbey, het laatst overgebleven lid van de originele bezetting. 

In muzikaal opzicht was er op The Hypnogogue niet zo gek veel veranderd vergeleken met het oudere werk van de band. The Church heeft zich sinds haar beginjaren laten beïnvloeden door de muziek van met name The Byrds, The Velvet Underground, David Bowie en landgenoten The Go-Betweens, maar kan sinds haar beginjaren ook uit de voeten met invloeden uit de 80s new wave en de psychedelica uit de jaren 70. 

Het leverde vorig jaar een bedwelmende luistertrip met ruim een uur muziek op. Het is een luistertrip die bij mij nog verrassend vaak voorbij is gekomen en die ik inmiddels schaar onder het beste werk van de Australische band. De pauzes tussen de albums van The Church werden de afgelopen twintig jaar wel wat langer, maar deze week verscheen tot mijn verrassing alweer een nieuw album van de band. Eros Zeta And The Perfumed Guitars bevat maar liefst vijf kwartier muziek en bevat materiaal dat tegelijk met de songs op The Hypnogogue werd opgenomen. Nu is vijf kwartier muziek meestal teveel van het goede en ook het uitbrengen van restmateriaal is niet altijd een garantie op succes. Toch is Eros Zeta And The Perfumed Guitars me zeker niet tegen gevallen. 

Het album gaat verder waar The Hypnogogue vorig jaar ophield en ligt ook in het verlengde van al die andere geweldige albums die The Church sinds het begin van de jaren 80 heeft gemaakt. Net als The Hypnogogue is ook Eros Zeta And The Perfumed Guitars een album dat zich laat beluisteren als een lange luistertrip. Het album bevat een aantal songs met een kop en een staart maar de band neemt ook de tijd om te jammen. Daar ben ik normaal gesproken niet zo gek op, maar het nieuwe album van The Church weet de aandacht wat mij betreft redelijk makkelijk vast te houden. 

The Hypnogogue is wat betreft de kwaliteit van de songs wat constanter, maar in muzikaal opzicht valt er niet zoveel aan te merken op Eros Zeta And The Perfumed Guitars. Het gitaarwerk van de band is zoals altijd van hoog niveau en ik heb ook nog altijd een zwak voor de stem van Steve Kilbey, die de muziek van The Church een aangename jaren 80 vibe geeft, wat wordt versterkt door de klanken van de synths en de karakteristieke gitaarloopjes. 

Het doet me af en toe wel wat denken aan de muziek die Roxy Music aan het begin van de jaren 80 maakte, al zijn de songs van The Church een stuk psychedelischer en experimenteler. Het zijn songs met hier en daar een vleugje progrock, maar Steve Kilbey sleept er op het conceptalbum Eros Zeta And The Perfumed Guitars echt van alles bij, waardoor het album met enige regelmaat klinkt als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast. 

Het is een album dat het best tot zijn recht komt wanneer je niet op zoek gaat naar catchy songs, maar je volledig onderdompelt in de vijf kwartier durende luistertrip die Eros Zeta And The Perfumed Guitars is. The Church gaat inmiddels een kleine 45 jaar mee, maar presteert nog altijd op de toppen van haar kunnen, wat echt razend knap is. Erwin Zijleman


Eros Zeta And The Perfumed Guitars van The Church is verkrijgbaar via de Mania webshop: