09 april 2024

Still Corners - Dream Talk

Still Corners gaat op Dream Talk verder waar The Last Exit iets meer dan drie jaar geleden ophield, maar de songs van Greg Hughes en Tessa Murray zijn nog verleidelijker en klinken nog veel mooier
Wie wilde er het afgelopen weekend niet eindeloos wegdromen in de aangename lentezon? Het kon op bijzonder aangename wijze met Dream Talk, het nieuwe album van Still Corners. Greg Hughes en Tessa Murray hadden de lat behoorlijk hoog gelegd met het in 2021 verschenen The Last Exit (en met de albums die hier aan vooraf gingen), maar op Dream Talk klinkt zowel de muziek als de zang nog net wat mooier en bovendien blijven de fraai gearrangeerde songs nog net wat makkelijker hangen. Het tweetal heeft zich inmiddels grotendeels ontworsteld aan het vergelijkingsmateriaal uit het verleden en maakt dreampop die zich kan meten met het beste dat in het genre wordt en is gemaakt.Nadat ik in 2011 en 2013 heel enthousiast was over Creatures Of An Hour en Strange Pleasures, het eerste en het tweede album van het Amerikaans/Britse duo Still Corners, verloor ik de muziek van de Amerikaanse muzikant Greg Hughes en de Britse zangeres Tessa Murray volledig uit het oog. Daar stond ik niet alleen in, want de band werd gedumpt door het legendarische Sub Pop label, waarna het was aangewezen op een klein label. 

Sub Pop zal zich later nog wel eens achter de oren hebben gekrabd, al was de potentie van Still Corners natuurlijk ook al te horen op de uitstekende eerste twee albums van het duo, waarop gelijke delen Beach House, Broadcast en Cocteau Twins werden vermengd met woeste uitbarstingen, ruimte voor experiment en wat flarden uit spaghetti westerns. 

Ik kreeg Still Corners pas weer op het netvlies toen het helemaal aan het begin van 2021 met The Last Exit een fraaie trilogie voltooide. Op The Last Exit verwerkten Tessa Murray en Greg Hughes wat meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, wat prachtig combineerde met de elektronische klankentapijten van het tweetal, die gezelschap hadden gekregen van mooi gitaarwerk. De muziek van Still Corners deed me op The Last Exit vooral denken aan Mazzy Star en Beach House, al behield het Amerikaans/Britse duo ook zeker haar zo karakteristieke eigen geluid. 

Deze week keert Still Corners terug met haar zesde album en ook Dream Talk is weer een prachtig album. Het album opent met dromerige gitaarakkoorden en wat atmosferische klanken, waarna de prachtige stem van Tessa Murray opduikt. Het heeft direct een hoog Mazzy Star gehalte (met een vleugje Lana Del Rey), maar het is ook onmiskenbaar Still Corners. 

Greg Hughes en Tessa Murray gaan op Dream Talk verder waar hun trilogie aan het begin van 2021 ophield. Zeker vergeleken met de eerste twee albums hebben invloeden uit de dreampop en de Amerikaanse rootsmuziek aan terrein gewonnen en klinkt de muziek van Still Corners een stuk dromeriger en lieflijker, wat overeind blijft wanneer het tweetal flirt met postpunk bassen en bijzondere percussie.

Dream Talk is een album dat direct vanaf de eerste noten verleidt met prachtige klanken, die nadrukkelijk uitnodigen tot wegdromen in de lentezon. Greg Hughes laat op het nieuwe album van Still Corners horen dat hij een uitstekende gitarist is, terwijl Tessa Murray steeds beter is gaan zingen. Het had een serie wonderschone akoestische folksongs kunnen opleveren, maar omdat ook nog altijd een flinke batterij synths wordt ingezet, past Dream Talk uiteindelijk toch het beste in het hokje dreampop. 

De band zoekt wat minder het experiment dan op haar eerste twee albums, maar ik vind Dream Talk zeker geen doorsnee dreampop album. Dream Talk verleidt meedogenloos met prachtig gitaarwerk, dromerige synths en de bedwelmende stem van Tessa Murray, maar tijdens het wegdromen hoor je ook de vele fraaie accenten en bijzondere wendingen in de muziek van Still Corners, die is voorzien van betoverend mooie arrangementen. 

Dream Talk is wat mij betreft het mooist wanneer je het hele album in één keer beluisterd. De dromerige klanken van het Amerikaans/Britse tweetal worden in dat geval steeds mooier en verleidelijker. Dream Talk is zeer geschikt als soundtrack voor een ontluikende lente, maar uiteindelijk is het een album voor alle seizoenen en omdat het album nog wat mooier is dan The Last Exit is het er ook zeker een voor de (half)jaarlijstjes. Erwin Zijleman

De muziek van Still Corners is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaans/Britse tweetal: https://stillcorners.bandcamp.com/album/dream-talk.


Dream Talk van Still Corners is verkrijgbaar via de Mania webshop: