18 april 2024

Ina Forsman - Live

Ina Forsman maakte drie geweldige studioalbums, maar is toch vooral een podiumdier, dat helaas maar heel weinig is te zien op de Nederlandse podia, maar wel kan worden bewonderd op het uitstekende live-album Live
Alweer acht jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de indrukwekkende soulstem van de jonge Finse muzikante Ina Forsman. Op basis van haar debuutalbum werd de Finse zangeres een grote toekomst voorspeld, maar helaas krijgt ze nog niet overal de waardering die ze zo verdient. Na drie uitstekende studioalbums is deze week een live-album verschenen en Live laat horen dat Ina Forsman ook op het podium uitstekend uit de voeten kan. Haar band laat een lekker vol geluid horen met invloeden uit de soul, blues, jazz, rock en pop, maar het is ook op dit album vooral de waanzinnige soulstem van Ina Forsman die de aandacht trekt. Ik vraag me nog maar eens af wanneer dit enorme talent nu eindelijk eens echt doorbreekt.
Een live-album was in de jaren 60 en 70 de kroon op het werk van vrijwel alle grote rockbands, maar tegenwoordig is een live-album een zeldzaamheid, wat ook niet zo gek is, want alleen op YouTube is al een schat aan live-materiaal te vinden, waardoor een live-album niet al te veel meer toevoegt. De live-albums die tegenwoordig nog verschijnen vind ik meestal dan ook nogal overbodig waardoor ik ze zelden of nooit bespreek op de krenten uit de pop. 

Ik maak graag een uitzondering voor het deze week verschenen live-album van de Finse muzikante Ina Forsman. Haar live-album voegt wat mij betreft immers wel wat toe aan haar studio albums en bovendien verdient de muzikante uit Finland echt alle aandacht voor haar muziek. 

Ina Forsman werd in eigen land bekend door haar optreden in de talentenjacht Idols, waar ze een verpletterende indruk maakte. Met haar in 2016 verschenen titelloze debuutalbum trok ze ook buiten Finland de aandacht met een gloedvol soul-, jazz- en bluesgeluid en vooral met haar waanzinnige stem. Ina Forsman uit 2016 en Been Meaning To Tell You uit 2019 werden opgenomen in het Texaanse Austin met een aantal ouwe rotten uit de blues en soul, maar op het in Helsinki en Berlijn opgenomen All There Is uit 2022 was te horen dat er ook in het hoge noorden van Europa prima soulmuziek wordt gemaakt. 

De drie soloalbums van Ina Forsman imponeerden in vocaal opzicht en waren ook in muzikaal opzicht van uitstekende kwaliteit, maar desondanks is de charismatische Finse zangeres nog altijd niet de Amy Winehouse van deze tijd. Omdat we in Nederland nog niet zijn gevallen voor de vocale charmes van Ina Forsman is ze helaas niet heel vaak te zien op de Nederlandse podia, maar met het deze week verschenen live-album kunnen we toch ervaren hoe een optreden van Ina Forsman klinkt. 

Live werd vrijwel volledig in het Finse Helsinki opgenomen tijdens meerdere shows in het vaderland van de Ina Forsman. Ze werd bijgestaan door een uit de kluiten gewassen band met onder andere blazers en die band speelt op Live de pannen van het dak. Het repertoire van Ina Forsman bevat invloeden uit de soul, blues, jazz, rock en pop en klinkt zowel authentiek als eigentijds. 

De kunst van een goed live-album is het vangen van de sfeer van een live-optreden en dat is op Live van Ina Forsman uitstekend gelukt. Ik ben persoonlijk zeer gecharmeerd van haar mooi geproduceerde studioalbums, maar het wat ruwere geluid van het live-album bevalt me over het algemeen uitstekend. 

Ook op Live trekt de stem van Ina Forsman de meeste aandacht. De Finse muzikante beschikt over een krachtige stem met heel veel soul, maar ze gebruikt haar stem op meerdere manieren en kan ook zacht en gevoelig klinken. Live werd vooral opgenomen in kleine clubs en heeft de intimiteit van deze optredens fraai gevangen. 

Uiteindelijk zal ik toch weer vooral luisteren naar de studioalbums van Ina Forsman, maar ter afwisseling voldoet Live uitstekend. Live laat horen dat het echt doodzonde is dat Ina Forsman zo weinig is te horen op de Nederlandse podia, en te zien want de Finse zangeres is een zeer charismatisch performer. 

Dat is een beetje onze eigen schuld, want het is echt onbegrijpelijk dat we prachtalbums als Ina Forsman, Been Meaning To Tell You en All There Is hebben laten liggen. Misschien moet Live, dat een mooi overzicht geeft van het oeuvre van Ina Forsman, haar hier dan eindelijk maar eens op de kaart gaan zetten als het enorme talent dat ze is. Erwin Zijleman


Live van Ina Forsman is verkrijgbaar via de Mania webshop: