02 april 2024

Halo Maud - Celebrate

De Franse muzikante Maud Nadal maakt op Celebrate, het tweede album van haar project Halo Maud, bijzondere muziek die niet makkelijk in een hokje is te duwen en die continu van kleur verschiet
Je Suis Une Île, het debuutalbum van Halo Maud, kon bijna zes jaar geleden rekenen op positieve recensies. De muzikante uit Parijs maakte indruk met complexe songs die zowel in muzikaal als in vocaal opzicht op bijzondere wijze waren ingekleurd, maar het knappe van Je Suis Une Île was dat het ondanks de complexiteit van de songs geen hele zware kost was. Het gaat ook weer op voor Celebrate, dat nog wat veelzijdiger en eigenzinniger klinkt, maar dat na enige gewenning wederom een prachtig album blijkt. Het is een album dat niet in een hokje is te duwen, maar dat wel continu het oor streelt met afwisselend bijzonder mooie en bijzonder avontuurlijke passages.


Bij de naam Halo Maud moest ik even heel diep graven in het geheugen. Het debuutalbum van het project van de Franse muzikante Maud Nadal verscheen immers bijna zes jaar geleden. Op Je Suis Une Île combineerde de muzikante uit Paris, die eerder deel uit maakte van de Franse band Melody's Echo Chamber, op bijzondere wijze nogal uiteenlopende invloeden. Het debuutalbum van Halo Maud liet zich absoluut inspireren door een aantal decennia Franse popmuziek, maar kon ook uit de voeten met invloeden uit met name de dreampop en de psychedelica. 

Al deze invloeden werden verwerkt in een complex maar toch ook toegankelijk geluid, dat verder werd verrijkt door de bijzondere zang van Maud Nadal, die kon klinken als een Frans zuchtmeisje, maar ook als een Scandinavische ijsprinses. Het laatste zorgde er voor dat Je Suis Une Île meer dan eens werd vergeleken met Björk, maar zelf vond ik deze vergelijking slechts in een beperkt aantal gevallen relevant. 

Halo Maud keerde vorige week terug met Celebrate, dat volgt op een stilte van bijna zes jaar. Het is een album dat deels in het verlengde ligt van voorganger Je Suis Une Île, maar Maud Nadal kiest op haar tweede album, dat in Los Angeles werd opgenomen met Deerhoof’s Greg Saunier als producer, ook voor een aantal nieuwe richtingen. 

Het eerste dat opvalt bij beluistering van Celebrate is dat de muzikante uit Parijs de Franse taal deels heeft verruild voor het Engels. Verder valt op dat het geluid van Halo Maud nog net wat stekeliger klinkt dan op het debuutalbum, al is ook Celebrate een album dat zowel complex als toegankelijk kan klinken. 

De songs van Halo Maud bestaan nog altijd deels uit breed uitwaaiende wolken synths, die herinneren aan de dreampop, maar de zweverige passages op het album worden ruw onderbroken door wat steviger aangezet en verrassend veelkleurig gitaarwerk en door psychedelisch aandoende uitspattingen. Het maakt het geluid van Halo Maud nog wat eigenzinniger en interessanter dan op het debuutalbum. 

Het is een geluid waar je waarschijnlijk wel even aan moet wennen, want de Franse muzikante sleept er, samen met flink wat gastmuzikanten, echt van alles bij op haar nieuwe album. Celebrate stapt met zevenmijlslaarzen door genres, door de tijd en over continenten en verschiet zo vaak van kleur dat het je zeker bij eerste beluistering duizelt. Na enige gewenning levert het een fascinerende luistertrip op, die steeds weer nieuwe dingen laat horen. 

Het bijzondere geluid van Halo Maud krijgt nog een extra dimensie door de expressieve zang van Maud Nadal, die in de uithalen soms wat aan Björk doet denken, maar wat mij betreft niet voldoende om de IJslandse muzikante continu aan te voeren als belangrijk vergelijkingsmateriaal. De zang op Celebrate kan meerdere kanten op en het veelzijdige karakter ervan wordt versterkt door het continu schakelen tussen Frans en Engels, wat het unieke karakter van de muziek van Halo Maud onderstreept. 

Door het complexe karakter valt Celebrate waarschijnlijk makkelijk tussen wal en schip, zeker in een drukke releaseweek als die van vorige week, maar net als het debuutalbum van Halo Maud is ook Celebrate weer een album dat het verdient om beluisterd te worden. Doe dit bij voorkeur een paar keer en de kans is groot dat je er een album bij hebt dat de fantasie eindeloos prikkelt, maar toch niet zorgt voor hoofdpijn. Erwin Zijleman

De muziek van Halo Maud is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Franse muzikante: https://halomaud.bandcamp.com/album/celebrate.


Celebrate van Halo Maud is verkrijgbaar via de Mania webshop: