07 april 2024

Grace Cummings - Ramona

Op Ramona, het derde album van de Australische muzikante Grace Cummings, komen haar imposante stemgeluid en de rijk georkestreerde klanken van producer Jonathan Wilson prachtig samen
Het was een paar jaar geleden flink wennen aan het indrukwekkende stemgeluid van Grace Cummings. De muzikante uit Melbourne zingt op Ramona wat minder vaak voluit, maar haar stem blijft indrukwekkend. Het is een stem die dit keer wordt gecombineerd met een behoorlijk volle productie van Jonathan Wilson, die zich met name heeft laten inspireren door muziek uit de jaren 50, 60 en 70. Het is af en toe wat bombastisch, maar het past ook perfect bij de unieke stem van Grace Cummings, die wederom diepe indruk maakt als zangeres. Ik moest er op de vorige twee albums vooral aan wennen, maar op het prachtige Ramona valt echt alles op zijn plek.De Australische muzikante Grace Cummings beschikt over een stem om bang van te worden. Ik heb in 2019 echt eindeloos geworsteld met haar debuutalbum Refuge Cove, waarop een aantal prachtige folk- en countrysongs staan. Grace Cummings zingt ze echter met orkaankracht en dat is op zijn minst even wennen, zeker als je normaal gesproken een voorliefde hebt voor verleidelijke fluisterstemmen. Het intrigeerde me hopeloos, maar in 2019 was ik nog niet klaar voor de power van Grace Cummings. 

Ook het helemaal aan het begin van 2022 verschenen Storm Queen was een album waar ik flink aan moest wennen, maar de schoonheid van de songs en de muziek op het album won het dit keer van de angst voor de krachtige stem van Grace Cummings. De muzikante uit Melbourne doseerde de vocale kracht op haar tweede album ook wel wat meer, waardoor het zeker niet alleen stormde op Storm Queen. 

Deze week keert de Australische muzikante terug met haar derde album, Ramona. We weten inmiddels wat we moeten verwachten van Grace Cummings, waardoor de eerste kennismaking met Ramona een stuk makkelijker verloopt dan de eerste kennismaking met haar muziek in 2019. De muzikante uit Melbourne koos destijds voor behoorlijk sobere klanken, maar pakt op Ramona in muzikaal opzicht direct flink uit, met een geluid waarvoor Jim Steinman zich niet zou hebben geschaamd. 

De man achter het pompeuze geluid van Meat Loaf is niet meer onder ons, maar er zijn meer producers die van wanten weten. Grace Cummings nam haar derde album op in Los Angeles, waar ze samenwerkte met multi-instrumentalist en producer Jonathan Wilson, die eerder mooie dingen deed voor onder andere Margo Price, Angel Olsen, Father John Misty en Sam Burton. Jonathan Wilson zat ook achter de knoppen bij het opnemen van Storm Queen, maar hield zich toen behoorlijk in. Samen met arrangeur Drew Erickson (Weyes Blood, Mitski, Lana Del Rey) gaat hij echter flink los op Ramona. 

Het album is voorzien van een bij vlagen rijk georkestreerd maar ook zeer smaakvol geluid. Het is een wat nostalgisch aandoend geluid, dat je soms flink ver mee terug neemt in de tijd. Het is een opvallende keuze, die er voor zorgt dat Ramona flink anders klinkt dan Refuge Cove en Storm Queen, maar de rijke productie van Jonathan Wilson en de arrangementen van Drew Erickson passen echt perfect bij de stem van Grace Cummings. 

De Australische muzikante kan ook op Ramona flink uithalen met haar imposante strot, maar net als op Storm Queen varieert ze ook op haar nieuwe album flink met volume en kracht. Jonathan Wilson en Drew Erickson volgen de dynamiek in de stem van Grace Cummings nauwgezet en zorgen er voor dat de muzikale en vocale spanningsbogen prachtig synchroon lopen. 

In muzikaal opzicht is Ramona een fascinerend album met zeer uiteenlopende invloeden, die vooral uit de jaren 50, 60 en 70 lijken te komen. Het klinkt af en toe wat overweldigend en theatraal, maar de stem van Grace Cummings laat zich niet zomaar wegdrukken en imponeert zowel in de naar Burt Bacharach neigende songs als in de songs met een jaren 70 vibe. Bang van de stem van Grace Cummings word ik al lang niet meer. De stem van de Australische muzikante is op Ramona niet alleen imposant, maar ook intens en wonderschoon. Erwin Zijleman

De muziek van Grace Cummings is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://gracecummings.bandcamp.com/album/ramona.


Ramona van Grace Cummings is verkrijgbaar via de Mania webshop: