14 april 2024

Louisa Stancioff - When We Were Looking

Louisa Stancioff maakt op haar debuutalbum When We Were Looking makkelijk indruk met haar prachtige stem, die onder andere wordt gecombineerd met wat ruw maar wonderschoon gitaarwerk
Ook deze week verscheen weer een flinke stapel albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters. Van deze stapel maakte het debuutalbum van Louisa Stancioff op mij het makkelijkst indruk. De singer-songwriter uit Maine beschikt allereerst over een karakteristieke maar ook bijzonder mooie stem, die haar songs een intiem karakter geeft. Het zijn songs die subtiel maar echt bijzonder fraai zijn ingekleurd met een hoofdrol voor sobere of juist wat ruwe gitaarlijnen. Met name door de dynamiek in de instrumentatie bestrijkt Louisa Stancioff een breed palet en schakelt ze makkelijk tussen folky songs en meer richting indierock neigende songs.Louisa Stancioff groeide op in een rurale gemeenschap in Maine, maar woonde vervolgens op nogal uiteenlopende plekken in de Verenigde Staten, variërend van New York tot Alaska. Voor het opnemen van haar debuutalbum When We Were Looking keerde ze terug naar haar geboortegrond in Maine, waar ze werkte met producer Sam Kassirer, die vooral bekend is van zijn werk voor Josh Ritter, maar die ook werkte met Erin McKeown, Kris Delmhorst en Lula Wiles, om een aantal persoonlijke favorieten te noemen. 
Louisa Stancioff en Sam Kassirer namen When We Were Looking voor het overgrote deel samen op, waarna met name voor de drums een beroep werd gedaan op anderen. 

Met haar debuutalbum moet Louisa Stancioff concurreren met heel veel andere vrouwelijke singer-songwriters, maar ik vind When We Were Looking om meerdere redenen een bijzonder album. In de fraaie openingstrack Gold heeft de Amerikaanse muzikante in eerste instantie genoeg aan mooie gitaarlijnen en haar stem en het is met name deze stem die indruk maakt. Het is een stem die onmiddellijk de aandacht trekt, maar die ook een zeer karakteristiek geluid heeft. 

De fraaie zang wordt gecombineerd met een opvallend mooi geluid, waaraan steeds subtiele klanken worden toegevoegd. Gold is een track die begint als een folksong, maar langzaam maar zeker opschuift richting indiepop en indierock. Het is een truc die Louisa Stancioff met enige regelmaat herhaalt op haar debuutalbum en dat doet ze op knappe wijze. Het zorgt er voor dat When We Were Looking steeds van Amerikaanse rootsmuziek naar indiepop en indierock springt en vice versa en dat is maar weinig muzikanten gegeven. 

Louisa Stancioff en Sam Kassirer moesten het in de studio doen met redelijk bescheiden middelen, maar hebben hier alles uitgehaald. Het net wat steviger aanpakken van de snaren van de gitaar maakt grote verschillen en die onderstreept Louisa Stancioff met haar stem die zacht en intiem, maar ook wat meer uitgesproken kan klinken. When We Were Looking is een album dat met minimale middelen een maximaal effect sorteert en dat is knap. 

Er zit niet alleen veel dynamiek in de songs van Louisa Stancioff, maar het zijn ook songs die je wilt doorgronden, waardoor je blijft luisteren naar het album. Ik ben enorm gecharmeerd van de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante, maar ook de instrumentatie op en de productie van het debuutalbum van Louisa Stancioff zijn van hoog niveau. In de instrumentatie vind ik vooral het gitaarwerk bijzonder mooi, maar ook de wat subtielere accenten in de muziek hebben een grootse uitwerking. 

Bij eerste beluistering van het album was ik me nog vooral aan het verbazen over de subtiele wendingen in de instrumentatie en liet ik me betoveren door de geweldige stem van Louisa Stancioff, maar inmiddels verdwaal ik continu in de bijzondere songs op het album. Het zijn songs die ver van de muzikale metropolen in de Verenigde Staten werden opgenomen en dit voorziet het album van een rust die ik meestal niet hoor op albums als deze. 

When We Were Looking is een album dat rustig voortkabbelt, maar Louisa Stancioff doet dit met wonderschone klanken en een stem die steeds dieper onder de huid kruipt. Ik had heel veel nieuwe albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters op de stapel deze week, maar Louisa Stancioff heeft wat mij betreft het meest onderscheidende album gemaakt. Erwin Zijleman

De muziek van Louisa Stancioff is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://louisastancioff.bandcamp.com/album/when-we-were-looking.


When We Were Looking van Louisa Stancioff is verkrijgbaar via de Mania webshop: