03 april 2024

Dawn Landes - The Liberated Woman’s Songbook

Dawn Landes stoft een boek met songs over vrouwenrechten uit 1971 af en brengt het momenteel weer zeer actuele thema onder de aandacht met een aantal fraai ingekleurde folksongs
The Liberated Woman’s Songbook is een boek uit 1971 waarin een groot aantal folksongs over vrouwenrechten zijn opgenomen. De Amerikaanse singer-songwriter Dawn Landes vertolkt elf songs uit dit boek en vraagt hiermee aandacht voor de verslechterende rechten van vrouwen in de VS. The Liberated Woman’s Songbook bevat songs uit een ver verleden, maar het album klinkt, mede door de productie van Josh Kaufman, verrassend eigentijds. Dawn Landes heeft een wat wispelturig oeuvre, maar op haar nieuwe album zingt ze prachtig en houdt ze, samen met een aantal uitstekende muzikanten en topproducer Josh Kaufman een behoorlijk hoog niveau vast.



De Amerikaanse singer-songwriter Aoife O’Donovan bracht vorige week een album uit dat volledig in het teken staat van de rechten van vrouwen. Deze week doet Dawn Landes met The Liberated Woman’s Songbook hetzelfde. Het thema komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Fundamentele christenen en een door radicaal rechts en idioten gedomineerde Republikeinse partij doen er in de Verenigde Staten momenteel alles aan om de rechten van vrouwen te beperken en eerder verworven vrijheden, bijvoorbeeld wanneer het gaat om abortus, terug te draaien. Een tegengeluid is daarom zeer welkom. 

Wanneer ik moet kiezen tussen het door een compleet koor en een orkest wat overdadig klinkende album van Aoife O’Donovan en het veel soberder klinkende album van Dawn Landes kies ik voor het laatste album. De keuze voor Dawn Landes was voor mij zeker geen vanzelfsprekende, want ik heb lang niet al haar vorige albums opgepikt, al vond ik met name het in 2018 verschenen Meet Me At The River prachtig.

The Liberated Woman’s Songbook trok in eerste instantie vooral mijn aandacht door het concept. Het nieuwe album van de singer-songwriter, die via haar geboortegrond in Kentucky en jaren in New York in Chapel Hill, North Carolina, is terecht gekomen, is gebaseerd op het boek The Liberated Woman's Songbook van Jerry Silverman, dat in 1971 verscheen. Het boek bundelde 77 songs over vrouwenrechten en van deze songs vertolkt Dawn Landes er elf op haar nieuwe album (na demo’s te hebben opgenomen van 25 songs in het boek). 

De oudste song op het album komt uit 1830, terwijl we aan het eind van het album in 1970 zijn beland. Het zijn songs die een goed beeld geven van de rechten waarvoor vrouwen de afgelopen twee eeuwen hebben moeten strijden en die hopelijk stand houden in het huidige sociale en politieke klimaat in de Verenigde Staten. 

Dawn Landes vertolkt de deels stokoude songs met veel gevoel voor traditie, maar The Liberated Woman’s Songbook klinkt minder traditioneel dan ik op voorhand had verwacht. Dawn Landes maakte haar nieuwe album samen met producer Josh Kaufman (Bonny Light Horseman, The Hold Steady, Cassandra Jenkins), die het album heeft voorzien van een authentiek maar ook eigentijds klinkend geluid. The Liberated Woman’s Songbook klinkt immers zeker niet als een serie traditionals van heel lang geleden, maar als een serie songs van nu, al hoor je in de teksten dat de songs uit een ver verleden stammen. 

De combinatie van folksongs met zowel authentieke als eigentijdse invloeden passen wat mij betreft uitstekend bij de stem van Dawn Landes, die wordt versterkt door de sfeervolle klanken en de fraaie productie van Josh Kaufman. De Amerikaanse singer-songwriter zingt echt prachtig op haar nieuwe album en voorziet de geëngageerde songs van de juiste lading. Ze wordt bijgestaan door subtiele bijdragen van een aantal zangeressen, terwijl op de achtergrond een heel arsenaal aan instrumenten voorbij komt. Desondanks klinkt The Liberated Woman’s Songbook geen moment overdadig, maar eerder intiem. 

Ik was in het verleden niet altijd gecharmeerd van de albums van Dawn Landes, het in 2020 verschenen ROW kwam ik bijvoorbeeld echt niet doorheen, maar ze maakte ook een aantal hele mooie albums. Het prachtige The Liberated Woman’s Songbook was echter geen moment een twijfelgeval deze week en strijdt ook nog eens voor een goede zaak. Warm aanbevolen dus. Erwin Zijleman

De muziek van Dawn Landes is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://dawnlandesofficial.bandcamp.com/album/the-liberated-womans-songbook.