21 april 2024

Heather Little - By Now

De Texaanse singer-songwriter Heather Little schreef tot dusver vooral songs voor anderen, maar laat op haar album By Now horen dat ze deze songs zelf nog veel mooier en indringender kan vertolken
By Now van de Amerikaanse singer-songwriter Heather Little is een wat bescheiden release binnen het aanbod van deze week, maar het is een album dat je genadeloos bij de strot grijpt. Heather Little maakt Amerikaanse rootsmuziek zonder opsmuk, maar heeft zich wel omringd met een aantal fantastische muzikanten die tekenen voor een puur en gloedvol geluid. Het past prachtig bij de mooie stem van de Amerikaanse muzikante, die met heel veel gevoel zingt. Dat kan ook haast niet anders, want de songs op By Now zijn getekend door zeer persoonlijke verhalen over pieken en dalen in het leven van Heather Little. Het levert een album op dat goed is voor flink wat kippenvel.Op Facebook verscheen deze week het volgende bericht van de Amerikaanse singer-songwriter Heather Little. “In less than 24 hours, the whole wide world will have unlimited access to my account of some of my deepest, most personally traumatic, and life shaping events, family dynamics, and personal tragedies. Much of the hard facts are just sad and embarrassing on paper, but the overwhelming love in the current chapter of my life is testament to the incredible friends and family, and chosen family in particular, who have afforded me the support it has taken to find the courage to share such things with the world outside the small rooms I’ve played for 20 years. I hope you’ll find something in it that assures you you’re not alone in your story, even if you aren’t ready to tell it”. 

Het ontroerende bericht werd vergezeld door een foto van Heather Little als dreumes op schoot bij haar vader, getekend door een forse wijnvlek in haar gezicht. Een dag later maakte ik kennis met de muziek van Heather Little, die met By Now een bijzonder indrukwekkend album heeft afgeleverd. De singer-songwriter uit Texas schrijft al heel wat jaren songs voor anderen, onder wie bijvoorbeeld Miranda Lambert, maar op By Now laat ze horen dat ze haar songs zelf nog veel mooier en indrukwekkender kan vertolken. 

By Now werd gemaakt met een aantal geweldige muzikanten, die in een Californische studio tekenden voor heel veel prachtig gitaarwerk en fraaie bijdragen van onder andere banjo, cello, viool, accordeon, piano en pedal steel. De songs van Heather Little bevinden zich op het snijvlak van folk en country en het zijn songs die wat traditioneel aan doen, overigens zonder gedateerd of oubollig te klinken. 

Door de variatie in de gebruikte instrumenten zijn het songs die verrassend veelzijdig klinken, maar de fraaie en sfeervolle instrumentatie staat in alle tracks volledig in dienst van de vocalen. Heather Little beschikt over een stem die gemaakt is voor de vaak behoorlijk melancholische folk- en countrysongs die ze maakt en ze vertolkt haar songs met hart en ziel. Er komt de nodige persoonlijke ellende voorbij op By Now en deze wordt bijna tastbaar gemaakt door de emotievolle zang van Heather Little. 

De prachtige stem van Heather Little voorziet de songs op haar album van een enorme impact, die bij mij song na song goed is voor kippenvel. Het is kippenvel dat alleen maar wordt versterkt door de zeer fraaie klanken op het album en als dan ook de karakteristieke stem van Patty Griffin opduikt op de achtergrond grijpt By Now van Heather Little je nog wat genadelozer bij de strot. 

De impact van de persoonlijke songs van de Texaanse singer-songwriter en haar hartverscheurend mooie zang zijn alleen maar toegenomen sinds mijn eerste kennismaking met de muziek van Heather Little, die in deze drukke releaseweken helaas moet concurreren met stapels andere nieuwe albums binnen de Amerikaanse rootsmuziek. 

Het zijn albums die stuk voor stuk worden verpletterd door de geweldige songs van Heather Little, die met By Now zomaar een van de meest indrukwekkende rootsalbums van het jaar heeft afgeleverd. Het is een album dat vooralsnog bescheiden aandacht krijgt, maar liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek die dit album laten liggen, missen een onbetwist en echt wonderschoon jaarlijstjesalbum. Erwin Zijleman

De muziek van Heather Little is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse distributeur van haar muziek: https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/by-now.