15 april 2024

English Teacher - This Could Be Texas

English Teacher uit Leeds is sinds haar eerste single een van de grote beloften onder de Britse gitaarbands en maakt dit volledig waar op het verrassend veelzijdige debuutalbum This Could Be Texas
De Britse en Ierse postpunk golf van de afgelopen jaren heeft een aantal geweldige albums opgeleverd, maar zo langzamerhand waren we ook wel weer toe aan iets nieuws. Dat nieuws wordt gebracht door de Britse band English Teacher, die een sensationeel debuutalbum heeft afgeleverd. Het is een debuutalbum met hier en daar wat invloeden uit de postpunk, maar de band uit Leeds kan ook allerlei andere kanten op. English Teacher laat steeds weer een ander geluid horen, maar This Could Be Texas weet de aandacht makkelijk vast te houden. De jonge gitaarbands buitelen momenteel over elkaar heen, maar English Teacher is qua niveau echt van een andere orde.De Britse band English Teacher was aan het begin van het jaar een van de grote verrassingen tijdens Eurosonic Noorderslag en werd daarom direct geschaard onder de grote beloften voor 2024. Die belofte maakt de band uit Leeds een kleine drie maanden later waar op het deze week verschenen debuutalbum This Could Be Texas. 

Er duiken de laatste tijd weer geregeld nieuwe gitaarbands op, maar ik hoor helaas te vaak bands die fantasieloos voortborduren op de postpunk die de afgelopen decennia in meerdere golven tot ons kwam. Het zijn bands die me in muzikaal opzicht meestal nog wel weten te bekoren, maar wanneer een irritante praatzanger het voortouw neemt haak ik meestal onmiddellijk af. 

Ook English Teacher laat zich deels inspireren door de postpunk uit het verleden, maar de band blijft zeker niet hangen in de geijkte patronen en zoekt aan alle kanten de grenzen op. De band uit Leeds beschikt in de persoon van Lily Fontaine bovendien over een uitstekende zangeres, die een enkele keer kiest voor het gesproken woord, maar toch vooral zingt. Net als Florence Shaw van Dry Cleaning slaagt Lily Fontaine er overigens in om ook het gesproken woord melodieus te laten klinken, iets waar haar schreeuwerige mannelijke collega’s nog wat van kunnen leren. 

Ik hoor haar echter liever zingen en dat doet ze gelukkig volop op het debuutalbum van English Teacher. De zang op This Could Be Texas is uitstekend, maar in muzikaal opzicht is het debuutalbum van English Teacher nog een stuk indrukwekkender. De Britse band wordt momenteel in één adem genoemd met al die andere jonge honden van het moment en door het vrouwelijke boegbeeld ligt vooral de vergelijking met Dry Cleaning en Sprints voor de hand. In muzikaal opzicht is de muziek van English Teacher echter een stuk veelzijdiger en spannender dan die van de concurrentie. 

Bij beluistering van This Could Be Texas komen af en toe invloeden uit de postpunk voorbij, maar het album schiet vooral andere kanten op. English Teacher kan verrassend ingetogen en dromerig klinken, maar kan ook ruw en stevig of theatraal en bombastisch klinken, zoals in de fantastische afsluiter Albert Road. Het ene moment hoor je een compromisloos gitaarbandje, maar het volgende moment verrast English Teacher net zo makkelijk met klassiek aandoende arrangementen als met verrassend subtiele en ingetogen klanken. 

De band uit Leeds springt in muzikaal opzicht vaker van de hak op de tak dan de gemiddelde experimentele jazzband, maar nagenoeg alle wendingen op This Could Be Texas zijn raak. Het wordt alleen maar versterkt door de zang en het gesproken woord van Lily Fontaine, die in de donkere teksten keer op keer het Verenigd Koninkrijk van 2024 ten grave draagt. Er gebeurt echt idioot veel op het debuutalbum van English Teacher, maar omdat de Britse band de toegankelijke songs nooit helemaal uit het oog verliest, blijf je makkelijk bij de les. 

Ik heb al heel lang een zwak voor eigenzinnige gitaarbandjes, maar heb de afgelopen jaren maar weinig albums in het genre gehoord die me echt wat deden. Het debuutalbum van English Teacher doet echter van alles met me. Het is een album dat me constant heen en weer slingert en waarop de verrassingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Het maakt van This Could Be Texas een album dat zeker bij eerste beluisteringen behoorlijk heftig is, maar uiteindelijk valt alles op zijn plek op dit album dat ik inmiddels best een meesterwerk durf te noemen. Erwin Zijleman

De muziek van English Teacher is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://englishteacher.bandcamp.com/album/this-could-be-texas.


This Could Be Texas van English Teacher is verkrijgbaar via de Mania webshop: