woensdag 23 juli 2014

Seth Walker - Sky Still Blue

Seth Walker is een Amerikaanse bluesmuzikant die inmiddels al heel wat jaren aan de weg timmert. De oorspronkelijk uit North Carolina afkomstige muzikant vertrok op jonge leeftijd naar Austin. Texas, waar hij in 1997 zijn debuut opnam. Pas de laatste jaren trekt Seth Walker wat meer aandacht, al blijft deze aandacht vooralsnog beperkt tot een kleine groep trouwe fans. 

Dat moet gaan veranderen met het vorige maand verschenen Sky Still Blue en ik weet ook zeker dat het gaat veranderen met deze plaat. Sky Still Blue, overigens ook mijn eerste kennismaking met de muziek van Seth Walker, is namelijk een fantastische bluesplaat, die het ver moet gaan schoppen dit jaar. 

Seth Walker heeft Austin inmiddels verruild voor New Orleans en dat is te horen op Sky Still Blue, dat op subtiele wijze invloeden uit meerdere winstreken met elkaar weet te verbinden. 

Centraal op Sky Still Blue staat echter de soulvolle blues. Ik ben zeker geen blueskenner en kom dus vast niet met het juiste vergelijkingsmateriaal op de proppen, maar ik moet vooral denken aan Robert Cray, al zoekt de muziek van Seth Walker wat minder de grenzen met de popmuziek op. 

Sky Still Blue is een laid-back plaat vol heerlijke songs. Het zijn songs vol prachtig gitaarwerk, een lekker soulvolle strot, een strak maar ook ontspannen spelende band en een veelheid aan invloeden. Seth Walker kiest vrijwel continu voor een basis van blues en soul, maar voegt hier op fraaie wijze invloeden uit de New Orleans Rhythm & Blues, de swampblues, Cajun, Latin, jazz en gospel aan toe. 

Hier en daar duiken andere muzikanten op om de songs van Seth Walker te voorzien van extra versiersels (waaronder mooi ingetogen blazers en prachtige vrouwenstemmen), maar vaak moet je het doen met het fraaie gitaarspel en de bijzondere stem van Seth Walker. Het zijn eenvoudige middelen, maar het effect dat ze sorteren is maximaal. 

Seth Walker laat zich op Sky Still Blue niet verleiden tot het maken van radiovriendelijke bluesy muziek, maar maakt pure en eerlijke blues vol invloeden, die keer op keer de juiste snaar weet te raken. Sky Still Blue is een heerlijke plaat om bij te ontspannen, maar op hetzelfde moment gebeurt er zoveel op de plaat dat je geen noot wilt missen. 

Seth Walker heeft een plaat gemaakt die iedere muziekliefhebber met ook maar een vleugje blues in zijn of haar hart zal weten te waarderen, maar het is ook een plaat die nog heel lang door kan groeien. Bij herhaalde beluistering van Sky Still Blue hoor je immers steeds meer invloeden, hoor je hoe fraai en veelzijdig de instrumentatie is en merk je hoe de muziek van Seth Walker je steeds dierbaarder wordt. 

De oude bluesmannen en soulmannen ontvallen ons de afgelopen jaren bij bosjes, maar bij muzikanten als Seth Walker is de muzikale erfenis van deze grootheden in goede handen en weet je bovendien dat de blues- en soulmuziek zich blijft ontwikkelen. Sky Still Blue van Seth Walker is een hele mooie en bijzondere plaat en bovendien een plaat die veel meer aandacht verdient dan de plaat tot dusver krijgt. Erwin Zijleman