zaterdag 16 april 2016

Kelley McRae - The Wayside

Kelley McRae is een Amerikaanse singer-songwriter die inmiddels al een jaar of tien platen maakt. 

Samen met haar echtgenoot en medemuzikant Matt Castelein verruilde Kelley McRae een aantal jaren geleden haar appartement in New York voor een Volkswagen busje en sindsdien trekt het tweetal door de Verenigde Staten om muziek te maken. 

Voor het opnemen van haar nieuwe plaat toog het tweetal naar het Canadese Vancouver, waar samen met de met name in Canada befaamde producer Roy Salmond The Wayside werd opgenomen. 

Alleen de naam van Kelley McRae prijkt op de cover van de plaat, maar ook de bijdrage van haar echtgenoot Matt Castelein mag er zijn. Castelein voorziet de songs van Kelley McRae van prachtig en trefzeker gitaarwerk en geeft de fraaie vocalen van Kelley McRae bovendien meer body door het toevoegen van fraaie harmonieën. 

Het tweetal kreeg verder gezelschap van een tweetal uitstekende muzikanten, die The Wayside voorzien van fraaie en uiteenlopende snarenklanken, waaronder bijdragen van viool, mandoline en bouzouki. Het door Roy Salmond vakkundig in elkaar gesleutelde geluid is stemmig en warm, maar nergens opdringerig, waardoor de stem van Kelley McRae alle ruimte krijgt. 

De Amerikaanse is voorzien van een prachtig helder stemgeluid (dat hier en daar wat aan Alison Krauss doet denken) en het is een stemgeluid dat gemaakt is voor country en folk. Het geluid van Kelley McRae doet wat traditioneel aan, maar maakt vrij makkelijk indruk, ook als je de rootsmuziek liever wat alternatiever geserveerd krijgt. De Amerikaanse maakt alleen maar meer indruk naarmate de instrumentatie soberder en intiemer wordt en dat is knap. 

De productie van en instrumentatie op The Wayside zijn van een bijzonder hoog niveau en dat geldt ook voor de songs en de teksten van Kelley McRae. Haar prachtige vocalen tillen The Wayside naar een nog net wat hoger niveau. Al met al een bijzonder knappe plaat, die me ook nieuwsgierig maakt naar haar oudere werk en doet uitzien naar nieuw werk. Erwin Zijleman

The Wayside van Kelley McRae ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via iTunes (zie de link hieronder) of via de website van Kelley McRae (http://kelleymcrae.bigcartel.com/product/the-wayside).