woensdag 22 juli 2015

Various - Rock Back For Nepal, Volume One, Two, Three

De aardbevingen die Nepal in april en mei troffen zijn inmiddels volledig uit het nieuws verdwenen, maar dat betekent natuurlijk niet dat de problemen in Nepal zijn opgelost. Integendeel. 

Het land ligt in puin en het zal jaren duren voordat alles weer is opgebouwd. Hier is veel geld voor nodig. Dat geld is ook nodig om de zwaar getroffen bevolking weer een menswaardig bestaan te kunnen bieden, want heel veel mensen wonen nog altijd in ge├»mproviseerde huisjes of in tenten en leven bovendien met de constante dreiging van voedseltekorten en epidemie├źn. 

De media zijn Nepal inmiddels helaas al weer vergeten, maar gelukkig zijn er muzikanten die het hart op de juiste plaats hebben. 


Het kleine label Patetico Recordings uit Philadelphia, Pennsylvania brengt deze week drie cd’s uit waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de wederopbouw van Nepal. 

Het label heeft (helaas voor de verwachte opbrengst) geen hele grote namen in huis, waardoor de drie delen Rock Back For Nepal vooral een muzikale ontdekkingstocht zullen worden (buiten A Place To Burry Strangers kende ik geen enkele band, zelfs niet van naam). 

Zeker voor liefhebbers van voornamelijk donkere muziek met veel invloeden uit de shoegaze en de noiserock wordt het een fascinerende ontdekkingstocht, want Patetico Recordings heeft, zeker in dit genre, verrassend veel moois te bieden, waaronder moois waarover we de komende jaren ongetwijfeld meer gaan horen. 


Ik vind zeker niet alles mooi, maar de drie delen Rock Back For Nepal hebben me ook minstens een dozijn bands opgeleverd die ik zeker in de gaten ga houden en dat is geen slechte score. 

Bovendien gaat het hier natuurlijk niet alleen om de muziek. Door de aanschaf van de drie delen Rock Back For Nepal steun je in eerste instantie de Nepalese bevolking en die kan deze steun heel goed gebruiken. 

Dat je er ook nog eens mooie en voor velen zeer verassende muziek voor terug krijgt is een bonus. 

Het is een bonus die overigens meer waard is dan de 5 dollar die minimaal moet worden neergelegd voor een deel Rock Back For Nepal, dus geef net wat meer. Erwin Zijleman


De drie delen Rock Back For Nepal zijn verkrijgbaar via bandcamp: https://pateticorecordings.bandcamp.com/album/rock-back-for-nepal-vol-1, https://pateticorecordings.bandcamp.com/album/rock-back-for-nepal-vol-2, https://pateticorecordings.bandcamp.com/album/rock-back-for-nepal-vol-3.