dinsdag 14 oktober 2014

Foxygen - ...And Star Power

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic van de uit Westlake Village, California, afkomstige band Foxygen pikte ik vorig jaar pas op nadat de plaat in menig jaarlijstje was opgedoken. Of het debuut van Foxygen echt een jaarlijstjesplaat is weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet, maar het is absoluut een onweerstaanbaar lekkere plaat. 

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic is één groot eerbetoon aan de muziek uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. Foxygen begint op haar tweede plaat bij The Beatles en komt via The Rolling Stones uit bij onder andere David Bowie, Roxy Music en Lou Reed. Daarmee is Foxygen zeker niet uniek, maar het knappe van We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic is dat de plaat klinkt als een vergeten klassieker uit vervlogen tijden en niet als de zoveelste aangename retroplaat. 

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic schaar ik daarom wel degelijk tot de memorabele platen van 2013, al kreeg de plaat door de late ontdekking nooit een plekje op deze BLOG. ...And Star Power krijgt dit plekje wel, al is het maar omdat ik uiteindelijk nog zoveel heb genoten van zijn voorganger. 

...And Star Power is een buitengewoon ambitieuze plaat die twee cd’s beslaat en ruim 80 minuten muziek bevat. Dat is op zich al even doorbijten, maar Foxygen maakt het de luisteraar ook lang niet altijd makkelijk op deze nieuwe plaat. ...And Star Power klinkt rommeliger dan zijn behoorlijk strakke voorganger en verwerkt bovendien meer invloeden uit de psychedelica. 

Ook op ...And Star Power eert Foxygen de muziek uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. The Rolling Stones zijn nog altijd een belangrijke inspiratiebron, maar net als op We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic komen ook dit keer invloeden van The Beatles, Lou Reed, Roxy Music en David Bowie voorbij. Nieuw zijn de invloeden van Pink Floyd uit haar meest psychedelische jaren en hiernaast hoor ik op ....And Star Power veel van de geniale platen die Todd Rundgren in de jaren 70 maakte (Something/Anything? Uit 1972 en A Wizard, A True Star uit 1973 mogen wat mij betreft worden geschaard onder de beste en meest invloedrijke platen aller tijden). 

Door alle psychedelica is ...And Star Power een stuk minder toegankelijk dan zijn bij vlagen zo aanstekelijke voorganger, maar voor de liefhebber van psychedelische popmuziek valt er veel te genieten op de nieuwe plaat van Foxygen. De band uit California maakt het de luisteraar overigens niet altijd moeilijk, want de plaat bevat ook licht psychedelische popparels die hier en daar al treffend zijn omschreven als outtakes van Fleetwood Mac’s Tusk. 

...And Star Power is uiteindelijk een plaat met hoge pieken en diepe dalen. Een aantal tracks durf ik instant klassiekers te noemen, maar de plaat bevat ook tracks die ter plekke lijken geïmproviseerd en nauwelijks indruk maken. 

Had Foxygen daarom niet beter kunnen kiezen voor één cd met de hoogtepunten van de twee schijven. Ik weet het eigenlijk niet. Op één of andere manier vormt de plaat nu een consistent geheel waarop de dalen bijdragen aan de pieken en vice versa. ...And Star Power sluit hierdoor nog beter aan bij de jaren 70; wat immers het decennium van totaal overbodige drumsolo’s van 15 minuten is. 

Zo klinkt uiteindelijk ook ...And Star Power als een vergeten klassieker uit vervlogen tijden en niet als de zoveelste aangename retroplaat. Het zal nog wel even duren voor ik alle tracks op de plaat kan doorgronden en waarderen, maar als geheel krijgt ...And Star Power van mij nu al een prachtig rapportcijfer, net als de in Nederland zo ondergewaardeerde voorganger vorig jaar. Erwin Zijleman

Koop bij BOL.com