11 januari 2018

Grayson Capps - Scarlett Roses

De Amerikaanse singer-songwriter Grayson Capps maakte een jaar of tien geleden een aantal prima platen en leek uit te groeien tot een vaste waarde binnen de Amerikaanse rootsmuziek. 

Na een aantal platen werd het echter stil rond de singer-songwriter die opgroeide in Alabama maar zijn thuis vond in New Orleans, al dook hij een paar jaar geleden met onder andere meestergitarist Will Kimbrough nog wel op in de ‘supergroep’ Willie Sugarcapps. 

In december kwam er gelukkig een einde aan de stilte rond Grayson Capps en verscheen er eindelijk weer eens een plaat van de Amerikaanse muzikant. 

Scarlett Roses werd in slechts twee dagen opgenomen in de eigen studio van Grayson Capps in Alabama en werd geproduceerd door echtgenote en muzikante Trina Shoemaker, multi-instrumentalist Corky Hughes en Grayson Capps zelf. Grayson Capps nodigde een aantal bevriende muzikanten uit in zijn studio en zo te horen had iedereen er zin in. 

Scarlett Roses is een lekker veelzijdige rootsplaat en het is een rootsplaat vol scherpe randjes. Die scherpe randjes hoor je in het bij vlagen lekker stevige en vaak bluesy gitaarspel op de plaat, maar ook de rauwe strot van Grayson Capps zorgt voor een geluid dat een stuk minder gepolijst is dan op de meeste andere platen in het genre. 

De vorige platen van Grayson Capps werden allemaal in het hokje Americana geduwd en ook Scarlett Roses past prima in dit hokje. Het is Americana met invloeden uit de folk en de country, maar Grayson Capps heeft absoluut een zwak voor bluesrock en rootsrock. Hier blijft het niet bij, want de nieuwe plaat van de Amerikaanse muzikant flirt ook nadrukkelijk met psychedelica (luister maar eens naar het ruim 8 minuten durende prijsnummer Taos, waarin Grayson Capps laat horen dat hij een geweldig gitarist is) en met al het andere moois dat het diepe Zuiden van de Verenigde Staten heeft bijgedragen aan de Amerikaanse rootsmuziek. 

Ook op zijn nieuwe plaat vertelt Grayson Capps weer mooie verhalen over het leven in het Zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn verhalen die hier en daar wat dieper kunnen graven, maar Grayson Capps schaamt zich ook niet voor songs over bier, vrouwen en ouder worden. 

De plaat werd zoals gezegd in slechts twee dagen opgenomen en die snelheid is de kwaliteit van de plaat alleen maar ten goede gekomen. Scarlett Roses klinkt rauw, energiek en ongepolijst en komt daarom vrij makkelijk binnen bij een ieder die de Amerikaanse rootsmuziek een warm hart toedraagt. 

Zelf ben ik in ieder geval blij met de terugkeer van de Amerikaanse singer-songwriter. Grayson Capps doet op Scarlett Roses precies waar hij zelf zin in heeft en  het levert een ijzersterke rootsplaat op die er lekker stevig inhakt. Erwin Zijleman

Scarlett Roses van Grayson Capps is, in meerdere formaten, verkrijgbaar via zijn website: https://royalpotatofamily.com/product/grayson-capps-scarlett-roses/.