maandag 15 januari 2018

The Academic - Tales From The Backseat

2017 was zeker niet het jaar van de energieke gitaarmuziek van een stel jonge honden, maar in 2018 lijkt het roer om te gaan. 

Je hoort het bijvoorbeeld op Tales From The Backseat van de Ierse band The Academic. De band uit het midden in het land gelegen dorp Mullingar bracht de afgelopen jaren al een aantal veelbelovende singles uit, maar komt nu dan eindelijk met haar officiële debuut op de proppen. 

De bandnaam suggereert misschien nog even dat we te maken hebben met muzikanten die dieper willen graven en niet zomaar kiezen voor de makkelijkste weg, maar de eerste noten van het debuut van de Ierse band nemen alle twijfel weg. 

De leden van de band zijn de schoolbanken nog maar net ontgroeid en zingen bij voorkeur over zaken als vakantie, drank en vooral meisjes. De luchtige teksten van The Academic zijn vervolgens verpakt in songs die zich laten inspireren door de gitaarmuziek die in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al sinds de vroege jaren 60 wordt gemaakt, al slepen de Ieren er vergeleken met de meeste van hun soortgenoten flink wat andere invloeden bij. 

Zo duikt direct in de openingstrack een basloopje op dat herinnert aan de hoogtijdagen van de postpunk van New Order, sluiten veel songs aan bij het memorabele debuut van The Strokes en zo verrast vrijwel iedere song op de plaat met invloeden uit een andere periode waarin de Britse en Amerikaanse gitaarbands de popmuziek domineerden. 

Het maakt Tales From The Backseat in muzikaal opzicht interessant, maar op Tales From The Backseat draait uiteindelijk alles om het plezier. De songs van de Ierse band zijn zo aanstekelijk als maar kan en strooien driftig met geweldige melodieën en catchy refreinen, die na één keer horen voorgoed in je hoofd zitten. 

Nu heeft de muziek van Ierse bands altijd wat wel wat weemoedigs, maar op het debuut van The Academic schijnt alleen maar de zon. Tales From The Backseat werd opgenomen in het zonnige Los Angeles en dat hoor je in de songs van The Academic, die de wereld door een roze bril bekijken. Het maakt van Tales From The Backseat een plaat die ik maar heel lastig kan weerstaan. Gelukkig hoeft dat niet. 

Het maken van volstrekt tijdloze gitaarsongs lijkt op voorhand geen hele lastige klus omdat er talloze goede voorbeelden voorhanden zijn, maar probeer het maar eens. The Academic jaagt er in iets meer dan een half uur tien deze van deze volstrekt tijdloze gitaarsongs doorheen en de een is nog beter dan de ander. 

Veel van de songs hebben een punky energie, maar The Academic voegt ook flink wat pop toe aan haar songs. Het zijn bovendien songs die in muzikaal opzicht steeds weer iets leuks te bieden hebben, waarbij met name het veelkleurige gitaarwerk er in positieve zing uitspringt. 

Met Tales From The Backseat van The Academic uit de speakers is het een half uur feest en het is een feestje dat ook na talloze keren horen leuk blijft. In 2017 was de spoeling in dit genre zoals gezegd dun, maar 2018 begint met een plaat die de lat in het genre direct bijzonder hoog legt. Erwin Zijleman