Het is al weer bijna vijf jaar geleden dat de Noorse band Young Dreams debuteerde met het werkelijk geweldige Between Places.
Op haar debuut greep de band uit het Noorse Bergen nadrukkelijk terug op de muziek uit de hoogtijdagen van The Beach Boys en The Free Design, maar verwerkte het ook op buitengewoon knappe wijze elektronische invloeden uit het heden.
Het leverde een plaat op die AllMusic.com inspireerde tot het volgende citaat: “The album sometimes amazingly sounds as if the Zombies had reunited in 1980 for an album produced by the Buggles' Trevor Horn, resulting in a joyful, 50-minute orgasm of chamber pop jubilation”.
Zelf kwam ik niet verder dan “Young Dreams slaagt er op Between Places in om bijna onverenigbare genres met elkaar te verbinden en weet haar unieke geluid ook nog eens te verpakken in briljante popliedjes, die niet alleen de fantasie blijven prikkelen, maar je ook nog eens ongelooflijk gelukkig maken”.
Mooie woorden dus in 2013, maar ik was het debuut van Young Dreams al lang weer vergeten en veerde ook niet direct enthousiast op toen ik de naam van de band tegen kwam in de lijst met de releases van de afgelopen week. Gelukkig werden net op tijd de juiste verbindingen in het geheugen gelegd en verdween Waves 2 You niet direct weer uit het zicht.
De Noorse band heeft de tijd genomen voor haar tweede plaat en dat is te horen. Ik was persoonlijk best tevreden geweest met nog een keer meer van hetzelfde, maar de band rond de Noorse muzikant Matias Tellez had de lat hoger liggen.
Ook Waves 2 You laat zich weer beluisteren als een tijdreis door een aantal decennia popmuziek, maar waar Young Dreams de vorige keer kris kras door de tijd sprong, heeft het alle invloeden nu geïntegreerd in één geluid dat zowel tijdloos als modern klinkt.
Het is een geluid dat zich niet makkelijk laat beschrijven. Waves 2 You doet me in muzikaal opzicht af en toe denken aan de beste platen van Marvin Gaye of de platen van Paul McCartney en John Lennon uit de jaren 70, maar de plaat put ook duidelijk uit de archieven van de 80s synthpop en is de invloeden uit de 60s, die zo’n belangrijke rol speelden op het debuut van de band, ook niet helemaal vergeten.
De flarden uit het verleden worden op bijzondere wijze gecombineerd met de elektronica van bands als Air en Daft Punk en met Flaming Lips en MGMT achtige neo-psychedelica uit het heden, waardoor er op Waves 2 You geen duidelijk tijdstempel valt te drukken.
Ik heb inmiddels al een aantal invloeden genoemd, maar met slechts een handvol namen of invloeden doe je Waves 2 You enorm tekort. Young Dreams herinnert op haar tweede plaat aan heel veel namen in mijn goedgevulde platenkast, maar sleept er nog veel meer bij, waardoor je bij iedere track weer op het puntje van je stoel zit.
De Noorse band is zeker niet vies van schaamteloos toegankelijke en zelfs wat kitscherige elektronische popliedjes, maar laat zich ook inspireren door de parels uit de geschiedenis van de popmuziek. Bij eerste beluistering klinkt het misschien nog wat te fragmentarisch en eclectisch, maar wanneer je Waves 2 You vaker hoort vallen de bijzondere puzzelstukjes steeds beter en steeds mooier in elkaar.
Young Dreams kon in 2013 rekenen op hele mooie woorden in meerdere recensies en verdient deze mooie woorden ook dit keer. Waves 2 You is immers een bijzondere plaat vol moois dat langzaam maar zeker tot volle wasdom komt. Erwin Zijleman
Waves 2 You van Young Dreams kan worden verkregen via de bandcamp pagina van de band: https://youngdreams.bandcamp.com/album/waves-2-you.