14 mei 2016

The Fire Harvest - Singing, Dancing, Drinking

The Fire Harvest begon een paar jaar geleden als soloproject van de van We vs Death bekende Gerben Houwer, maar is inmiddels een echte band. 

De band uit Utrecht nam haar debuut op toen de Tour de France al weer bijna een jaar geleden door Utrecht raasde en debuteert nu buitengewoon fraai en overtuigend met Singing, Dancing, Drinking. 


Voor de productie van haar debuut wist The Fire Harvest niemand minder dan de nieuwe countryster Daniel Romano te strikken. Romano wilde vanwege zijn vliegangst de boot naar de Verenigde Staten nemen, maar bleek zijn reis niet goed gepland te hebben, waardoor hij opeens alle tijd had en plaats nam achter de knoppen bij het opnemen van het debuut van de Utrechtse band. 


Het debuut van The Fire Harvest krijgt het etiket “(Alt)country meets (post)punk” opgeplakt en dat is een etiket dat nieuwsgierig maakt. Het is een etiket dat ik na herhaalde beluistering van de plaat echter geen vlag vind die de lading volledig dekt. De muziek van The Fire Harvest biedt immers veel meer aanknopingspunten met de muziek uit de hoogtijdagen van de slowcore en roept associaties op met de platen van onder andere Low en Red House Painters. 


Hiernaast is Gerben Houwer zijn verleden in de postrock niet vergeten, waardoor Singing, Dancing, Drinking opvalt door gitaarwerk dat overloopt van ingehouden spanning en verrassing, waarbij een uitbarsting nooit ver weg is, maar het altijd maar de vraag is of hij ook komt. Iets waar de subtiel spelende ritmesectie overigens prachtig bij aansluit. 


Zeker wanneer de stemmige muziek van The Fire Harvest wat donkerder kleurt hoor ik nog wel wat invloeden uit de postpunk, al kan dit net zo goed worden omschreven als "grunge on valium", maar invloeden uit de al dan niet alternatieve country hoor ik niet, wat gezien de productie van countryliefhebber Daniel Romano opvallend is. 


Over het etiket kan eindeloos getwist worden, maar natuurlijk gaat het om de muziek. Het is muziek die misschien beter past bij de herfst dan bij de lente of zomer, waardoor het misschien geen toeval is dat het weer is omgeslagen vandaag. 


The Fire Harvest maakt donkere muziek die zich langzaam voortsleept. Het is intense muziek die zich makkelijk opdringt, maar de ware schoonheid van Singing, Dancing, Drinking hoor je pas na een paar keer horen. 


Liefhebbers van de eerder genoemde slowcore bands en zeker ook liefhebbers  van de eigenzinnige songwriters achter Songs:Ohia en Smog zullen smullen van de indringende muziek van The Fire Harvest, dat met Singing, Dancing, Drinking een debuut heeft afgeleverd dat behoort tot de betere en meest veelbelovende van het moment. Erwin Zijleman