zondag 15 mei 2016

9Bach - Anian

Tincian van band 9Bach vond ik bijna twee jaar geleden een enorme en bijzonder aangename verrassing. 

De band uit Wales maakte op haar tweede plaat indruk met een geheel eigen geluid, dat op fraaie wijze nogal uiteenlopende invloeden aan elkaar smeedde. 


Aan de hand van de geweldige zangeres Lisa Jên betoverde 9Bach met geheimzinnige teksten in het Welsh (Cymraeg) en muzikale invloeden die varieerden van invloeden uit de folk, Keltische muziek, New Age en triphop. 


Tincian klonk als een bijzondere cocktail met gelijke delen Clannad en Portishead en het was een cocktail die vooral naar veel meer smaakte. 


Dat meer is nu beschikbaar en smaakt misschien nog wel beter dan twee jaar geleden. Anian trekt de lijn van zijn voorganger door, maar legt ook nieuwe accenten waardoor de band groei laat horen. 


Gebleven zijn de wonderschone vocalen van Lisa Jên, de stemmige en bijzondere instrumentatie en de bijzondere, aan triphop herinnerende, ritmes, maar de uitvoering is nog net wat mooier en doeltreffender dan op de vorige plaat. 


Ook op Anian voorziet 9Bach traditioneel aandoende volksmuziek van moderne accenten en creëert het door de teksten in een voor mij totaal onbegrijpelijke taal een hele bijzondere sfeer. 


Veel songs op Anian hebben een bijna bezwerende uitwerking door de repeterende elementen in de muziek van de band uit Wales. Deze komen soms van repeterende vocalen, maar meestal zijn de moderne ritmes op de plaat verantwoordelijk voor het bezwerende effect van Anian. 


Het contrasteert prachtig met de traditionele invloeden uit de Keltische volksmuziek, accenten van instrumenten als de harp en het vleugje New Age dat de plaat heeft meegekregen. 


Anian is een behoorlijk ingetogen plaat, maar het is ook een plaat vol onderhuidse spanning. Die komt maar heel af en toe aan de oppervlakte, maar het geeft de muziek van 9Bach continu een bijzondere sfeer, die zijn uitwerking zeker niet mist. 


De sensatie van Tincian ontbreekt op de nieuwe plaat natuurlijk, maar toch weet ook Anian me weer constant te verrassen en te verbazen. De schoonheid van en het avontuur op de plaat stuwen ook Anian weer met gemak boven de grauwe middelmaat uit en zorgen ervoor dat ook de nieuwe 9Bach weer een plaat is om te bewonderen en te koesteren. Indrukwekkend. Erwin Zijleman