donderdag 12 mei 2016

Cyndi Lauper - Detour

Bij Cyndi Lauper denk ik direct aan de jaren 80. In eerste instantie natuurlijk aan de kauwgomballenpop van Girls Just Want To Have Fun, maar vervolgens ook aan prachtsongs als Time After Time en True Colors. 

Door de kauwgomballenpop en haar uitbundige uitdossing werd Cyndi Lauper nooit heel serieus genomen door de ware muziekliefhebber, maar iedereen die haar platen kent, weet dat de zangeres uit New York wel degelijk veel te bieden had en heeft. 


Een paar jaar geleden maakte Cyndi Lauper een geweldige bluesplaat (Memphis Blues uit 2010) en nu komt ze op de proppen met een onvervalste countryplaat. 


Detour werd uiteraard opgenomen in Nashville, Tennessee, waar Cyndi Lauper niet alleen werd bijgestaan door een aantal gelouterde countrymuzikanten, maar ook door collega’s van naam en faam, onder wie Emmylou Harris, Willie Nelson, Jewel en Alison Krauss. 


Op Detour gaat Cyndi Lauper aan de haal met een aantal country klassiekers en dat gaat haar verrassend goed af. De muzikanten die de Amerikaanse omringen zorgen voor een heerlijk traditioneel countrygeluid, dat doeltreffend binnen de lijntjes kleurt, waarna Cyndi Lauper het af mag maken met haar vocalen. 


Van Girls Just Want To Have Fun naar country tranentrekkers lijkt een enorme stap, maar dat valt in de praktijk erg mee. Cyndi Lauper is inmiddels de 60 gepasseerd, waardoor haar stem doorleefder klinkt dan in de jaren 80 en, toch wel enigszins tot mijn verbazing, gemaakt lijkt voor country. Cyndi Lauper beschikt over een fraaie snik en is op Detour eigenlijk niet eens zo heel ver verwijderd van de countryzangeressen die in de jaren 70 furore maakten. 


De critici worstelen met de vraag of deze plaat vol covers nu moet worden gezien als een leuk tussendoortje of als een volwaardig album van een zangeres die inmiddels wel degelijk serieus genomen moet worden. 


Ik ben er zelf wel uit. Cyndi Lauper geeft op Detour op eigenzinnige wijze invulling aan traditionele countrymuziek en doet dit vol overtuiging. Bij de eerste keer horen was het vooral grappig, maar na een paar keer horen deed Detour toch veel meer met mij. Iets wat overigens jaren geleden precies zo verliep met Memphis Blues. 


Cyndi Lauper zal de geschiedenisboeken in gaan als 80s ster, maar dit uitstapje richting de country mag er wat mij betreft best zijn. Erwin Zijleman