zaterdag 7 mei 2016

Vanessa Peters - The Burden Of Unshakeable Proof

Vanessa Peters maakt al heel wat jaren interessante platen, maar met het vorig jaar verschenen With The Sentimentals overtrof de Amerikaanse muzikante zichzelf met een plaat die op indrukwekkende wijze het oeuvre van Aimee Mann naar de kroon stak. 

Op With The Sentimentals werkte Vanessa Peters samen met de Deense muzikant MC Hansen en een volledig Deense begeleidingsband en maakte ze indruk met geweldige songs, die na één keer horen voorgoed in het geheugen waren opgeslagen. 

Vanessa Peters, die in het verleden ook al een tijd vanuit Italië opereerde, maakte haar nieuwe plaat voor de afwisseling eens in haar thuisbasis in Texas. Het maakt voor de kwaliteit van haar platen weinig tot niets uit, want ook The Burden Of Unshakeable Proof  is weer een plaat om zielsveel van te houden. 

Ook op haar nieuwe plaat maakt Vanessa Peters weer met het grootste gemak popsongs die na een half keer horen memorabel zijn. Het zijn bijzonder melodieuze popsongs, die redelijk in het verlengde liggen van de voorganger van The Burden Of Unshakeable Proof, al heeft het feit dat de studio dit keer op Amerikaanse bodem stond gezorgd voor net wat meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. 

Ook bij beluistering van de nieuwe plaat van Vanessa Peters moest ik weer met enige regelmaat denken aan het werk van Aimee Mann, al heeft de nieuwe plaat ook raakvlakken met het werk van Dar Williams en dat van Natalie Merchant, waarmee ik direct drie van mijn favoriete zangeressen heb genoemd. 

Het is niet eens zo makkelijk om uit te leggen wat zo goed is aan de platen van Vanessa Peters. De Amerikaanse maakt het soort songs dat je al jaren lijkt te kennen en het zijn songs die onmiddellijk een positieve invloed hebben op je humeur en op het weer buiten. 

Vanessa Peters voorziet haar platen bovendien van een mooi verzorgde instrumentatie en productie en beschikt over een stem die aangenaam rondwaart in je hoofd en keer op keer behoorlijk meedogenloos weet te verleiden. 

The Burden Of Unshakeable Proof zal, net als zijn voorgangers, niet al teveel aandacht krijgen in Nederland, maar daarmee doen we Vanessa Peters echt flink tekort. Ook met haar nieuwe plaat heeft Vanessa Peters immers weer een plaat gemaakt die de wereld even een stuk mooier en aangenamer maakt. Alle reden dus om ook deze nieuwe prachtplaat van de Amerikaanse heel vaak uit de speakers of koptelefoon te laten komen. Ik kan al een tijdje niet meer zonder en dat zal nog wel even zo blijven. Erwin Zijleman  

The Burden Of Unshakeable Proof van Vanessa Peters ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via haar bandcamp pagina: http://vanessapeters.bandcamp.com/album/the-burden-of-unshakeable-proof-2  of via haar website http://vanessapeters.com/store/.