21 september 2016

Lilac Sheer - A Different Country

Lilac Sheer is een Amerikaanse singer-songwriter, die na veel omzwervingen in 2013 in Londen terecht is gekomen. 

Die omzwervingen heeft ze grotendeels te danken aan haar ouders die in het Amerikaanse leger werkzaam waren. De jonge Lilac Sheer werd keer op keer losgerukt uit een vertrouwde omgeving en groeide op in een religieus gezin. 

Het heeft zijn invloed gehad op de persoon Lilac Sheer, die in muzikaal opzicht werd gevormd door de muziek van ‘thuis’. 

Vanuit Londen timmert Lilac Sheer inmiddels enkele jaren aan de weg en dat heeft nu A Different Country opgeleverd. 

Lilac Sheer opereert inmiddels misschien vanuit Londen, maar haar muziek is nog altijd zeer Amerikaans. A Different Country staat met minstens één been in de Nashville country, maar durft ook voorzichtig buiten de lijntjes te kleuren. 

Bij beluistering van de plaat moest ik al na enkele noten aan Jewel denken. Dat is niet voor iedereen een aanbeveling, maar persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van de muziek van Jewel en kan ik dus ook de muziek van Lilac Sheer zeer waarderen. 

De vergelijking met de muziek van Jewel dringt zich vooral op door de manier van zingen van Lilac Sheer, maar ook de wat gepolijste instrumentatie op en productie van A Different Country zouden niet misstaan op de gemiddelde Jewel plaat. De vergelijking met Jewel zal helaas ook wel wat weerstand op roepen in rootskringen, maar Lilac Sheer verdient zeker de aandacht van de liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek. 

De Amerikaanse singer-songwriter is voorzien van een krachtig en veelzijdig stemgeluid. Het is een stemgeluid dat de Nashville snik niet schuwt, maar Lilac Sheer laat ook pure emotie en af en toe een wat rafeling randje horen. 

A Different Country klinkt zoals gezegd redelijk gepolijst, maar de plaat is veel smaakvoller ingekleurd dan de gemiddelde Nashville countryplaat en biedt ook ruimte aan prachtige ingetogen songs zonder glanzend laagje. Lilac Sheer schrijft tenslotte ook nog eens prima songs. Het zijn persoonlijke songs vol levensvragen, maar ook songs met een interessante kijk op de wereld. 

Zelf ben ik de afgelopen steeds meer gecharmeerd geraakt van A Different Country, dat met name wat later op de avond uitstekend tot zijn recht komt. Zeker een muzikante om in de gaten te houden deze Lilac Sheer. Erwin Zijleman

A Different Country van Lilac Sheer ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via haar website: http://www.lilacsheer.com/store en via iTunes, die de widget hieronder.

ff   gg