04 september 2016

Kalyn Fay - Bible Belt

Bible Belt van Kalyn Fay is inmiddels al een maand of drie één van mijn favoriete rootsplaten van 2016, maar desondanks schitterde de plaat op deze BLOG vooralsnog door afwezigheid. 

Mijn recensie van de plaat staat echter al een tijdje in de wacht, vooral omdat Bible Belt helaas nog altijd niet op Spotify is te beluisteren. Ik vraag me inmiddels serieus af of dit nog wel gaat gebeuren en daarom staat mijn recensie van het debuut van de singer-songwriter uit Tulsa, Oklahoma, nu alsnog online. 

Kalyn Fay (Barnoski) is een jonge Amerikaanse singer-songwriter met Cherokee bloed. Ze woont al haar hele leven in Oklahoma en het leven in deze Amerikaanse staat (midden in de Amerikaanse Bible Belt) speelt op het debuut van Kalyn Fay een belangrijke rol. 

Er was een crowdfunding campagne voor nodig om dit debuut te kunnen realiseren, maar uiteindelijk werd er voldoende geld binnengehaald om niet te hoeven beknibbelen op de kwaliteit. 

Kalyn Fay vormt met haar akoestische gitaar en bijzonder aangename stemgeluid de basis van het geluid op Bible Belt, dat vervolgens verder wordt ingekleurd door gelouterde muzikanten die de plaat voorzien van fraaie accenten van elektrische gitaren, mandoline, viool, orgel, bass, drums en vooral pedal steel. Het zijn flink wat instrumenten die worden ingezet, maar het debuut van Kalyn Fay klinkt verrassend intiem. 

Bible Belt is voorzien van een instrumentatie die de zon laat schijnen en datzelfde geldt voor de songs van de Amerikaanse, die vooral putten uit de archieven van de country en de folk. Kalyn Fay heeft niet alleen positieve woorden over voor het leven in Oklahoma, maar haar songs klinken over het algemeen opgewekt en lichtvoetig.  

Dat effect wordt nog eens versterkt door haar bijzonder lekker in het gehoor liggende stem, die dankzij een warm en helder geluid met een aangenaam rauw randje bijzonder makkelijk betovert (ergens tussen Judie Tzuke en Tanita Tikaram is een mooie typering) en bovendien wordt versterkt door al even fraaie achtergrondvocalen. 

Bible Belt is hierdoor een ultieme feelgood plaat, maar het is ook een rootsplaat vol memorabele momenten. Alle songs op de plaat zijn me inmiddels dierbaar en van verslappen is nog steeds geen sprake. Integendeel, de songs van Kalyn Fay lijken alleen maar mooier en dierbaarder te worden. 

De keuze om de plaat niet via Spotify beschikbaar te maken verkleint de kans op succes waarschijnlijk aanzienlijk, maar dit is absoluut een plaat die het verdient om gehoord te worden, wat gelukkig wel kan via bandcamp. Ga dat horen kan ik alleen maar zeggen. Erwin Zijleman

Bible Belt van Kalyn Fay kan worden beluisterd en aangeschaft via de bandcamp pagina van haar label (https://hortonrecords.bandcamp.com/album/kalyn-fay-bible-belt). Met een beetje geluk vind je de plaat echter ook in de Nederlandse platenzaak.