13 september 2016

Okkervil River - Away

Buiten is het misschien nog volop zomer, maar de muzikale herfst lijkt inmiddels toch echt begonnen. Op de vorige week verschenen platen domineren de donkere wolken en krijgt de zon nauwelijks kans. Het is ook het geval op de nieuwe plaat van Okkervil River, Away. 

Okkervil River voorman Will Sheff zag ook de afgelopen jaren weer meerdere leden van zijn in 1998 in Austin, Texas, geformeerde band vertrekken en werd bovendien geconfronteerd met het overlijden van zijn grootvader, die hij rekende tot zijn persoonlijke helden. 


Away is een eerbetoon aan de grootvader van Will Sheff en werd in New York opgenomen met flink wat sessiemuzikanten. Of Okkervil River nog bestaat is dan ook de vraag, al lijkt de openingstrack Okkervil River R.I.P. het antwoord al te geven. 
Away is dan ook meer een soloplaat van Will Sheff dan een Okkervil River plaat, maar het is wel een hele mooie plaat geworden. 

Okkervil River kon in het verleden nog wel eens stevig rocken, maar Will Sheff kiest op Away voor een redelijk ingetogen en opvallend stemmig geluid, waarin de fraaie blazers en strijkers van het ensemble yMusic meer dan eens aanzwellen en zorgen voor een bijzonder geluid dat meer roots georiënteerd is dan rock georiënteerd. 

Away is waarschijnlijk de meest persoonlijke plaat die Will Sheff tot dusver heeft gemaakt en dat heeft flink wat invloed op zijn muziek. De teksten zijn meer dan in het verleden de moeite van het bestuderen waard en ook in vocaal opzicht graaft Will Sheff dieper dan voorheen, wat zijn songs voorziet van urgentie.


Ook de keuze voor sessiemuzikanten uit de New Yorkse jazz en avant-garde scene pakt verrassend goed uit. De instrumentatie op Away is verrassend veelzijdig en zit vol fraaie accenten, die prachtig kleuren bij de invloeden uit de rootsmuziek die nog altijd belangrijk zijn in het geluid van Okkervil River. Dat alles in een paar takes op de band stond is dan ook nauwelijks te geloven en in ieder geval niet hoorbaar.


Verder bijgestaan door Marissa Nadler en Jonathan Meiburg (die deel uit maakte van Okkervil River tot hij koos voor zijn eigen band Shearwater) maakt Will Sheff indruk met songs die dieper raken dan bij Okkervil River gebruikelijk is. Away staat vol met songs die lekker in het gehoor liggen, maar ook overlopen van emotie. De prachtige instrumentatie zorgt er voor dat er in de songs volop te ontdekken valt, waardoor Away voorlopig alleen maar blijft groeien. 


Away zou best wel eens de zwanenzang van Okkervil River kunnen zijn, maar ook zonder zijn band valt er van Will Sheff heel veel moois te verwachten. Erwin Zijleman