10 september 2016

iET - Clarity

Lisa van Viegen maakt inmiddels al enkele jaren flink wat indruk als iET. 

Eerst met twee delen The Kitchen Sessions, waarop ze samenwerkte met een aantal geweldige Nederlandse zangeressen, vervolgens met So Unreal, waarop ze indruk maakte met songs vol invloeden, en nu dan met Clarity. 


Clarity vormt de basis voor een voorstelling vol muziek, dans en video art, die de afgelopen week te zien was, maar ook zonder de bijbehorende beelden en actie valt er op de nieuwe plaat van iET heel veel te genieten. 


Dat hoor je direct in de openingstrack waarin Lisa van Viegen met haar geweldige stem meteen garant staat voor kippenvel en ook in muzikaal opzicht weet te verrassen. 


Op Clarity heeft iET hoorbaar veel aandacht besteed aan de instrumentatie en productie. De plaat werd gemaakt met een beperkt aantal muzikanten, maar deze kunnen op flink wat instrumenten uit de voeten, wat zorgt voor een bijzonder en afwisselend geluid. 


Alle instrumenten worden uiterst spaarzaam ingezet, waarbij opvalt dat ieder accent trefzeker is. Het zorgt voor een mooi, warm en stemmig akoestisch geluid en het is een geluid dat uitstekend past bij de prachtige stem van Lisa van Viegen, die absoluut moet worden gerekend tot de beste Nederlandse zangeressen en ook buiten Nederland het merendeel van de zangeressen de baas is. 


Net als op haar vorige platen maakt iET muziek die niet makkelijk in een hokje is te duwen. Clarity bevat flink wat elementen uit de jazz en de folk, maar past nergens in de standaard beschikbare hokjes. 


Ik kan me overigens goed voorstellen dat Clarity de basis vormt voor een voorstelling met dans en video art, want wat gebeurt er veel op de nieuwe plaat van iET. De instrumentatie is avontuurlijk genoeg om je op het puntje van de stoel te houden en de zang en koortjes van Lisa van Viegen zijn niet alleen wonderschoon, maar zorgen ook nog eens voor unieke klanken, waardoor feitelijk een instrument wordt toegevoegd aan het al zo mooie klankentapijt. 


Ook op Clarity durft iET weer nadrukkelijk buiten de hokjes te kleuren, bijvoorbeeld in de tracks met gastbijdragen van Pete Philly, Buddy Mokoginta en Pink Oculus, waarin de ritmes wat belangrijker zijn en Lisa van Viegen laat horen dat ze ook soul heeft. 


Iedere keer dat ik Clarity hoor ben ik weer meer onder de indruk van het unieke talent van iET en iedere keer dat ik de plaat hoor is het kippenvel intenser en volhardender. iET heeft met Clarity een razend knappe plaat gemaakt en het is een plaat van een bijna onwerkelijke schoonheid. Iedereen zijn eigen smaak, maar Clarity van iET moet iedere muziekliefhebber horen. Erwin Zijleman


Clarity van iET ligt helaas nog niet in alle platenzaken, maar kan wel in meerdere versies worden verkregen via de bandcamp pagina van iET: https://ietmusic.bandcamp.com/album/clarity.