08 juni 2017

Tess Et Les Moutons - Chansons Pour Non-Francophones

Liefhebbers van Franse popmuziek die de nieuwe plaat van de bijzondere Camille net wat te eigenzinnig, te modern of te kil vinden, kunnen natuurlijk terugvallen op de rijke historie van de Franse popmuziek in het algemeen en het Franse chanson in het bijzonder. 

Dat Franse zangeressen hier niet het alleenrecht op hebben is prachtig te horen op de EP Chansons Pour Non-Francophones van de vanuit Den Haag opererende band Tess Et Les Moutons. 

Spil van deze band is Tess van der Zwet, ook de drijvende kracht achter de BLOG Het Chanson Offensief en al jaren druk in de weer met de promotie van het Franse chanson. Ze maakte eerder al eens een mooie EP met broeierige Americana met haar band Belle of Louisville, maar het dankzij crowdfunding gerealiseerde Chansons Pour Non-Francophones is gelukkig breder verkrijgbaar en krijgt mede hierdoor wat meer aandacht. 

Nu zijn er talloze platen waarop klassiekers uit de geschiedenis van het Franse chanson worden vertolkt en zijn er natuurlijk de originelen, die nog altijd garant staan voor heel veel kippenvel. Tess Et Les Moutons hebben echter voor een andere benadering gekozen en deze heeft absoluut meerwaarde. 

Op Chansons Pour Non-Francophones komen zes klassieke Franse chansons voorbij, die door Les Moutons worden voorzien van een bijzonder sfeervolle en authentiek Frans klinkende instrumentatie. Tess van der Zwet laat vervolgens horen dat ze als zangeres van het Franse levenslied uitstekend uit de voeten kan. De vocalen van de zangeres uit Den Haag zijn warm en aangenaam, maar zitten ook vol passie en andere emoties. 

Als Tess van der Zwet gaat zingen gebeurt er iets. Het wat gezapige Den Haag wordt opeens de bruisende lichtstad. De in het kleine Hazerswoude geboren Tess van der Zwet wordt een wereldburger die iedere willekeurige Parijse concertzaal aan haar voeten kan krijgen. 

Tot zover moet Chansons Pour Non-Francophones nog concurreren met stapels platen van Franse origine, maar Tess Et Les Moutons doen zoals gezegd iets bijzonders. Klassieke Franse chansons als La Vie En Rose, La Montagne en Les Feuilles Mortes zijn wereldberoemd in de Franse versies, maar zijn in het verleden ook in het Engels of het Nederlands vertolkt. 

Zo maakte Wim Sonneveld van La Montagne in een ver verleden Het Dorp en ook de andere chansons op de plaat werden misschien nog wel bekender in het Engels of het Nederlands. Tess Et Les Moutons eren de Franstalige originelen, maar mengen de anderstalige versies er gewoon doorheen. Het leek me op voorhand een gewaagde en niet bij voorbaat geslaagd experiment, maar het pakt verrassend goed uit. 

En zo is Chansons Pour Non-Francophones een EP die naar veel meer smaakt. Het is deels de verdienste van de prachtige spelende Les Moutons, maar ster van de band blijft voor mij toch Tess van der Zwet, die alle mooie, sfeervolle en gevoelige klanken voorziet van vocalen die iets met je doen en ook nog eens een verrassend eigen stempel drukt op het Franse chanson. Ga dat horen. En zien. Erwin Zijleman 

Een fysiek exemplaar van Chansons Pour Non-Francophones van Tess Et Les Moutons kan worden verkregen via de website van de band: http://www.tessetlesmoutons.nl/muziek/.