De naam Juliana Daugherty zei me een paar dagen geleden nog helemaal niets, maar toen haar debuut op meerdere aansprekende muzieksites werd vergeleken met de platen van onder andere Aldous Harding, Julien Baker, Phoebe Bridgers, Cat Power en Sharon Van Etten was mijn interesse gewekt.
Het debuut van de jonge singer-songwriter uit Charlottesville, Virginia, heeft me vervolgens zeker niet teleurgesteld. Integendeel zelfs. Light is een prachtplaat die, wanneer de balans over 2018 wordt opgemaakt, in mijn jaarlijstje wel eens net zulke hoge ogen kan gaan gooien als de platen van Phoebe Bridgers en Julien Baker vorig jaar.
Juliana Daugherty groeide op in een klassiek nest en leek in eerste instantie zelf ook te kiezen voor de klassieke muziek. Inmiddels heeft ze vol gekozen voor de pop, maar de bijzondere arrangementen op haar debuut verraden een klassieke opleiding.
Juliana Daugherty maakt op Light opvallend ingetogen muziek. De instrumentatie is over het algemeen uiterst sober, maar wordt zo nu en dan ingekleurd met bijzonder fraaie accenten, wat de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter hier en daar voorziet van een sprookjesachtige sfeer.
Omdat de gitaarakkoorden die de basis vormen voor de inkleuring van de songs vaak een repeterend karakter hebben, doet de muziek van Juliana Daugherty bezwerend aan, wat wordt versterkt door de bijzondere vocalen. Het zijn emotievolle vocalen die niet iedereen zal kunnen waarderen, maar ik vind de zang op Light prachtig en zeer doeltreffend.
Omdat de sfeer op het debuut van Juliana Daugherty donker en melancholiek aan doet en ze de wereld zeker niet bekijkt door een roze bril, ligt de vergelijking met de al eerder genoemde Phoebe Bridgers en Julien Baker voor de hand, maar omdat de muziek van deze dames ook nog wel eens wil ontsporen, doet Light me uiteindelijk het meest denken aan de laatste en helaas zwaar onderschatte plaat van Aldous Harding.
Zeker op de late avond maakt Juliana Daugherty muziek die de ruimte vult met bijzondere klanken. De muziek van de singer-songwriter uit Charlottesville, Virginia, klinkt donker en stemmig, maar soms ook duister en dreigend. Het is knap hoe Light is voorzien van een onderhuidse spanning, die je langzaam maar zeker meevoert naar duistere oorden, waar de mooie en bijzondere stem van de Amerikaanse het ene lichtpunt is.
Bij oppervlakkige beluistering vervliegt de muziek van Juliana Daugherty makkelijk en lijkt haar muziek eentonig, maar wanneer je de tijd neemt voor Light en de plaat beluistert met een wat hoger volume of via de koptelefoon, hoor je hoe knap het allemaal in elkaar zit en hoe fraai en doeltreffend de spanning wordt opgebouwd en vervolgens weer wordt afgebroken.
Light van Juliana Daugherty is een plaat die momenteel niet schreeuwt om aandacht, maar aandacht verdient dit bijzondere debuut absoluut. Het is even wennen en onthaasten, maar vervolgens heb je een plaat in handen van een bijna onwerkelijke schoonheid, intimiteit en intensiteit. Erwin Zijleman
Een digitale versie van Light van Juliana Daugherty is verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://julianadaugherty.bandcamp.com.