woensdag 6 juni 2018

Cœur de Pirate - en cas de tempête, ce jardin sera fermé.

Cœur de Pirate debuteerde al weer tien jaar geleden en maakte de afgelopen jaren een drietal zeer aansprekende platen en een aantal platen die meer in de categorieën zijuitstapje of tussendoortje pasten. 

In mijn bespreking van de drie reguliere platen van Cœur de Pirate noemde ik het alter ego van de Canadese Béatrice Martin bij herhaling “een Frans zuchtmeisje met scherpe nagels” en dat is een omschrijving die in beperkte mate ook van toepassing is op haar nieuwe plaat. 

Cœur de Pirate verruilde op haar laatste reguliere album, het in 2015 verschenen Roses, haar eigenzinnige versie van het Franse chanson voor een wat elektronischer geluid. Ook en cas de tempête, ce jardin sera fermé. laat hier en daar wat elektronische impulsen horen, maar over het algemeen genomen schuift Cœur de Pirate weer wat op richting haar eerdere platen. 

Béatrice Martin schuift hiernaast nadrukkelijk op richting de Franse popmuziek van het moment. en cas de tempête, ce jardin sera fermé. is niet zo gek ver verwijderd van de muziek van Louane, die voor mij vorig jaar een (onbegrepen) jaarlijstjesplaat afleverde. Ook Cœur de Pirate focust zich op haar nieuwe plaat op lekker in het gehoor liggende popliedjes met altijd een Franse sfeer en hier en daar een verwijzing naar het roemruchte verleden van het Franse chanson. 

Vergeleken met de vorige platen die Béatrice Martin maakte klinkt en cas de tempête, ce jardin sera fermé. zeker op het eerste gehoor verrassend lichtvoetig en waarschijnlijk ook zelfs wat eendimensionaal, maar net als op de genoemde plaat van Louane steekt het allemaal knap in elkaar. Net als Louane beschikt Béatrice Martin bovendien over een stem die in eerste instantie wat tegen de haren in kan strijken, maar die uiteindelijk goed is voor betovering of ontroering. 

Zeker de wat meer ingetogen songs op en cas de tempête, ce jardin sera fermé. klinken prachtig en stijgen in vocaal opzicht naar grote hoogten. De wat uitbundigere songs klinken soms wel erg hitgevoelig, maar zorgen voor de Franse taal wel voor een vakantiesfeer, wat nu de zomervakantie nadert maar er nog niet is, op zijn minst aangenaam is. 

Natuurlijk is het jammer dat Cœur de Pirate steeds minder het katje is dat je niet zonder handschoenen kunt oppakken of aanpakken, maar nadat 2017 een aantal prima Franstalige platen heeft opgeleverd (naast de plaat van Louane is ook het debuut van Pomme er een om te koesteren), was ik wel wat toe aan wat Franstalige pop. 

en cas de tempête, ce jardin sera fermé. is zeker niet zo indrukwekkend als het debuut van de Canadese muzikante, maar luister wat vaker naar de zomerse en lichtvoetige deuntjes op haar nieuwe plaat en er valt steeds meer op zijn plek. En als dat niet gebeurt is er ook niets aan de hand, want in het ruime half uur dat de nieuwe plaat van Cœur de Pirate duurt ben je stiekem de landsgrenzen gepasseerd en is de zomer begonnen. Erwin Zijleman

en cas de tempête, ce jardin sera fermé. van Cœur de Pirate is ook verkrijgbaar via haar (goed vermomde) bandcamp pagina: http://musique.coeurdepirate.com/album/en-cas-de-temp-te-ce-jardin-sera-ferm.