08 juni 2018

American Aquarium - Things Change

De Amerikaanse band American Aquarium bestaat inmiddels een jaar of twaalf en heeft in die twaalf jaar een bescheiden stapeltje platen gemaakt. Het zijn voor het grootste deel zeer aangename, maar niet heel bijzondere platen, die prima in het hokje Americana passen. 

Met het in 2015 verschenen Wolves leverde de band uit Raleigh, North Carolina, echter een ware voltreffer af en een jaar later was er ook nog eens de prima soloplaat van voorman B.J. Barham. 

Met Things Change keert American Aquarium terug en hoewel de titel anders doet vermoeden is er op de nieuwe plaat van de Amerikaanse band gelukkig niet al teveel veranderd. Ook op haar nieuwe plaat maakt American Aquarium weer muziek die kan worden getypeerd als Americana, waarbij de band niet bang is om de grenzen van het genre op te zoeken. 

Het is Americana die op het eerste gehoor misschien niet heel opzienbarend of vernieuwend klinkt, maar sinds Wolves weet ik dat schijn bedriegt. Ook op Things Change maakt American Aquarium weer muziek van een hoog niveau. De zowel door Americana als rock beïnvloede songs van de Amerikaanse band liggen buitengewoon lekker in het gehoor, maar steken ook knap in elkaar. 

Hetzelfde geldt voor de muziek op de plaat. Things Change overtuigt makkelijk met een toegankelijk rockgeluid, maar het is ook een rockgeluid vol bijzonder fraai gitaarwerk en met prachtige pedal steel bijdragen, die het geluid van American Aquarium steeds weer de rootsmuziek in slepen. American Aquarium flirt hiernaast wat intensiever met Southern Rock, waardoor ik dit keer wat raakvlakken hoor met de muziek van Drive-By Truckers; een vergelijking waar geen enkele band zich voor hoeft te schamen. Hetzelfde geldt voor de vergelijking met de platen van Jason Isbell, die een paar jaar geleden nog een plaat van de band produceerde. 

De productie is dit keer overgelaten aan John Fullbright, die een fraai evenwicht heeft gevonden tussen rock en roots. Met de songs, de instrumentatie en de productie op en van de plaat is helemaal niets mis en ook in vocaal opzicht klinkt het allemaal weer prima. B.J. Barham beschikt over een aangenaam stemgeluid, maar klinkt ook voldoende rauw en doorleefd en kruipt hier en daar tegen Springsteen (denk aan Nebraska) aan.

Wolves schaarde ik uiteindelijk onder de betere platen van 2015 en ook Things Change blijkt een echte groeiplaat. Bij eerste beluistering klonk de plaat vooral aangenaam, maar ik hoor toch steeds meer songs die iets met me doen of muzikale uitstapjes of passages waar ik heel gelukkig van word. 

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is American Aquarium nog relatief onbekend, maar de band uit Raleigh, North Carolina, laat op haar nieuwe plaat wederom nadrukkelijk horen dat het met de besten mee kan. De spoeling in het genre is de laatste tijd relatief dun (of ik mis van alles), maar met de nieuwe van American Aquarium ligt er toch weer een topplaat in het genre. Erwin Zijleman

Things Change van American Aquarium is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://americanaquarium.bandcamp.com/album/things-change.