06 september 2023

SPELLLING - SPELLLING & The Mystery School

SPELLLING waagt zich op SPELLLING & The Mystery School aan het herbewerken van de songs van haar vorige drie albums, wat meestal risicovol is, maar niet bij de eigenzinnige Californische muzikante
De Amerikaanse muzikante SPELLLING slaagde er de afgelopen jaren in om een bijzonder eigen geluid te creëren. Het is een geluid dat bol staat van de invloeden, maar het is ook een geluid dat steeds weer net doet wat je niet had verwacht. Met name op haar tweede album Mazy Fly steeg SPELLLING tot grote hoogten, maar ook haar twee andere albums mochten er zijn. Een aantal songs van de drie albums zijn terecht gekomen op SPELLLING & The Mystery School, waarop Chrystia Cabral en haar live-band tekenen voor nieuwe versies. Het zijn versies die stuk voor stuk de moeite waard zijn, want de songs van SPELLLING staan nooit stil en blijven interessant. Fascinerend album weer.Mazy Fly, het tweede album van de Amerikaanse muzikante SPELLLING (inderdaad met drie keer een l en met hoofdletters), omschreef ik in 2019 als een album waarop zoveel invloeden werden verwerkt dat het bijna pijn deed, totdat alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Mazy Fly was niet alleen vanwege alle invloeden een album van uitersten en vaak een vat vol tegenstrijdigheden. SPELLLING sprong op haar tweede album van de hak op de tak, ging van zacht naar hard en van sober naar bombastisch. Mazy Fly was een album dat ik zomaar aan de kant had kunnen schuiven, maar het kon net zo goed een jaarlijstjesalbum worden. 

Het alter ego van de Amerikaanse muzikante Chrystia Cabral keerde in 2021 terug met The Turning Wheel, dat minstens net zo intrigerend was als zijn voorganger, maar dat op mij toch net wat minder indruk maakte, al ben ik het album later veel meer gaan waarderen. Onlangs verscheen SPELLLING & The Mystery School en bij beluistering kwamen een aantal tracks me wel heel bekend voor. Dat kan kloppen, want het nieuwe album van SPELLLING bevat herbewerkingen van een aantal songs van de eerste drie albums van SPELLLING. Het zijn herbewerkingen die Chrystia Cabral maakte met de band waarmee ze inmiddels een aantal jaren optreedt. 

Nu ben ik over het algemeen eerlijk gezegd niet zo gek op albums met herbewerkingen van oude songs en dat is een understatement. De originele versie van een song blijkt in de praktijk nu eenmaal ook vaak de beste, waardoor ik maar weinig albums met herbewerkingen ken die net zo goed of zelfs beter zijn dan de originelen. Hiertegenover staat een flinke stapel albums met totaal overbodige herbewerkingen. 

SPELLLING & The Mystery School zou wel eens tot de kleine groep albums met waardevolle herbewerkingen kunnen behoren, want de songs van SPELLLING zijn de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Dat geldt vooral voor de songs van het debuutalbum van SPELLLING en in veel mindere mate voor de songs van het pas twee jaar oude The Turning Wheel. De vroege songs van SPELLLING zijn op SPELLLING & The Mystery School een stuk uitbundiger gearrangeerd, terwijl de songs van The Turning Wheel misschien net wat compacter klinken, al zijn de verschillen relatief klein. 

Als je de muziek van SPELLLING niet kent is SPELLLING & The Mystery School een hele mooie kennismaking met de muziek van de Amerikaanse muzikante, die als geen ander genres aan elkaar weet te smeden en combineert tot een uniek eigen en vaak lekker soulvol geluid. Maar ook als je de drie albums van het alter ego van Chrystia Cabral koestert is SPELLLING & The Mystery School een interessant album. Van een briljante song als Boys At School kan SPELLLING wat mij betreft 100 versies opnemen die allemaal goed zijn en ook de andere herbewerkingen op het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante zijn wat mij betreft raak. 

SPELLLING bewijst nog maar eens dat ze behoort tot de meest eigenzinnige muzikanten van dit moment. De songs van de muzikante uit Oakland, California, zitten vol verrassende wendingen, verschieten continu van kleur en vallen op door wonderschone arrangementen, muzikaal vuurwerk en uitstekende vocalen. Het zorgt er voor dat ook een vaak wat overbodig tussendoortje met herbewerkingen in de handen van SPELLLING vrijwel onmiddellijk in goud verandert. Erwin Zijleman

De muziek van SPELLLING is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://spellling.bandcamp.com/album/spellling-the-mystery-school.


SPELLLING & The Mystery School van SPELLLING is verkrijgbaar via de Mania webshop: