26 september 2023

Lydia Loveless - Nothing's Gonna Stand In My Way Again

Lydia Loveless blijft maar goede albums maken en maakt ook met het vooral met pop en rock gevulde Nothing's Gonna Stand In My Way Again weer makkelijk indruk met een serie direct memorabele songs
Lydia Loveless maakte twaalf jaar geleden met Indestructible Machine een fantastisch countryalbum, maar in Europa kreeg het album maar weinig aandacht. Dat was niet anders met de albums die de Amerikaanse muzikante sindsdien maakte. Het zijn album waarop Lydia Loveless opschoof van country naar pop en rock, maar aan de kwaliteit van de albums veranderde niets. Ook het deze week verschenen Nothing's Gonna Stand In My Way Again is weer een uitstekend album. Het is wederom een album met vooral invloeden uit de pop en de rock, maar het kan meerdere kanten op. De muziek van Lydia Loveless klinkt direct vertrouwd, maar tikt wederom een hoog niveau aan.De Amerikaanse muzikante Lydia Loveless trok in 2011 voor het eerst de aandacht met het indrukwekkende Indestructible Machine, dat in de VS werd bejubeld maar in Europa helaas weinig aandacht kreeg. Ik ontdekte het album zelf ook pas jaren later, maar durf het inmiddels een van de meest fascinerende countryalbums van de afgelopen vijftien jaar te noemen. 
Op Indestructible Machine imponeert Lydia Loveless met woeste country vol ontsporende gitaren, op hol geslagen banjo’s, duistere teksten en gepassioneerde zang, hier en daar afgewisseld met een heerlijke country tranentrekker. 

Ik ontdekte Lydia Loveless, dankzij een tip van Spotify, zelf pas in 2014 toen Somewhere Else verscheen. Het is een album dat grotendeels in het verlengde ligt van het geweldige Indestructible Machine, al is het album wel wat minder ruw. Sindsdien ben ik Lydia Loveless blijven volgen en dat leverde met Real uit 2016 en Daughter uit 2020 nog twee uitstekende albums op. Het zijn albums die in de Verenigde Staten warm zijn onthaald met zeer positieve recensies, maar in Europa bleef Lydia Loveless helaas een grote onbekende. 

Op Real en Daughter verdwenen de invloeden uit de countrymuziek steeds meer naar de achtergrond en maakte Lydia Loveless vooral pop en rock met hier en daar een snufje Amerikaanse rootsmuziek. Daughter uit 2020 krijgt deze week een opvolger met Nothing's Gonna Stand In My Way Again en het is een album dat het in de Verenigde Staten vooralsnog goed doet en wederom wordt bewierookt, maar dat in Europa nog vooral wordt genegeerd. Het is zonde, want ook het nieuwe album van Lydia Loveless is zeer de moeite waard. 

Op Nothing's Gonna Stand In My Way Again neemt de Amerikaanse muzikante nog wat meer afstand van de countrymuziek die op haar debuutalbum floreerde en gaat ze vol voor de pop en de rock. Het is pop en rock die citeert uit een aantal decennia popmuziek. Ik hoorde op de vorige albums al vaker wat van Stevie Nicks in de stem van Lydia Loveless en dat is ook dit keer relevant vergelijkingsmateriaal. Nothing's Gonna Stand In My Way Again heeft zich hiernaast laten beïnvloeden door de radiovriendelijke rockmuziek uit de jaren 90 en heeft in de wat rauwere songs bovendien wel wat van Blondie. 

Met vergelijken doe je het nieuwe album van Lydia Loveless echter vooral tekort, want de singer-songwriter uit Columbus, Ohio, blijkt op haar nieuwe album zeer veelzijdig. Nothing's Gonna Stand In My Way Again staat vol met lekker in het gehoor liggende songs, die ook makkelijk blijven hangen, maar de songs van Lydia Loveless klinken ook urgent. De Amerikaanse muzikante etaleerde al een aantal albums lang haar kunsten als songwriter en doet dit ook op haar nieuwe album, dat haar meest gevarieerde album tot dusver is. 

Het is jammer dat Lydia Loveless de woeste country van Indestructible Machine volledig achter zich heeft gelaten, maar ook de pop en rock op Nothing's Gonna Stand In My Way Again maakt makkelijk indruk en is in muzikaal, vocaal en tekstueel opzicht interessanter dan bij vluchtige beluistering het geval lijkt. Het gerenommeerde Pitchfork heeft er weer een mooi rapportcijfer voor over en daar valt wat mij betreft niets op af te dingen. Prima album weer van de hier helaas onbekende Amerikaanse muzikante. Erwin Zijleman

De muziek van Lydia Loveless is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lydialoveless.bandcamp.com/album/nothings-gonna-stand-in-my-way-again.


Nothing's Gonna Stand In My Way Again van Lydia Loveless is verkrijgbaar via de Mania webshop: