18 september 2023

Viv & Riley - Imaginary People

Vivian Leva en Riley Calcagno maakten indruk met de vorige twee albums die ze samen maakten en doen dit wederom met het soms net wat moderner en lichtvoetiger klinkende Imaginary People van Viv & Riley
Vivian Leva kreeg de Appalachen folk thuis met de paplepel ingegoten en dat was te horen op haar solodebuut en op het album dat ze maakte met Riley Calcagno. Vivian Leva en Riley Calcagno noemen zich nu Viv & Riley en slaan ook in muzikaal opzicht een net wat andere weg in. Imaginary People leunt wat minder zwaar op de Appalachen folk uit het verleden en is een bij vlagen eigentijdser klinkend Americana album met zowel traditionele als moderne invloeden. Het album klinkt weer prachtig en wordt ook dit keer opgetild door de prachtige stem van Vivian Leva. Ik was zeer gecharmeerd van het wat traditionelere geluid van het Amerikaanse tweetal, maar ook deze deels nieuwe weg bevalt me zeer.Bij de naam Viv & Riley had ik in eerste instantie associaties met een punk of new wave duo uit de late jaren 70 of vroege jaren 80, maar met punk of new wave heeft het deze week verschenen Imaginary People niets te maken. Gelukkig ben ik ondanks de associatie wel gaan luisteren naar het album, want Viv & Riley bleken al snel oude bekenden. 

Viv staat immers voor Vivian Leva, die in 2018 debuteerde met het prachtige Time Is Everything. Het is een album waarop de Amerikaanse muzikante stokoude folk uit de Appalachen vermengde met bluegrass en country van latere datum en indruk maakte met een bijzonder mooie stem. Ik vergeleek Time Is Everything vijf jaar geleden met de muziek van Gillian Welch en dat is vergelijkingsmateriaal waar je mee thuis kunt komen als debuterende muzikante. 

Op haar solodebuut werkte Vivian Leva intensief samen met de eveneens Amerikaanse muzikant Riley Calcagno en dit is de Riley van Viv & Reilly. Het solodebuut van Vivian Leva werd in het voorjaar van 2021 gevolgd door het titelloze album van Vivian Leva & Riley Calcagno, dat zeker niet onder deed voor Time Is Everything. Ook het album van Vivian Leva en Riley Calcagno leunde zwaar op de folk uit de Appalachen, die Vivian Leva thuis in Virginia met de paplepel kreeg ingegoten, en deed me meer dan eens denken aan de muziek van Gillian Welch en haar partner Dave Rawlings. 

Het derde album van Vivian Leva en Riley Calcagno is uitgebracht onder de naam Viv & Riley, wat uit oogpunt van continuïteit misschien geen hele handige keuze is, maar het klinkt wel wat vlotter. Dat geldt overigens ook voor de muziek die Vivian Leva en Riley Calcagno maken op hun derde album. Imaginary People leunt veel minder zwaar op de folk zoals die in de vorige eeuw in de Appalachen werd gemaakt, maar klinkt als een eigentijds Americana album dat soms wat traditioneler klinkt en soms een randje pop bevat. 

Viv & Riley hebben het door bosbranden geteisterde Oregon achter zich gelaten en hebben zich gevestigd in Durham, North Carolina, aan de voet van de Appalachen. Invloeden uit de Appalachen spelen zoals gezegd een minder prominente rol op Imaginary People, maar zijn zeker niet helemaal verdwenen. In de wat traditioneler klinkende songs op het album hoor ik nog altijd flarden Gillian Welch, maar Viv & Riley hebben ook gewerkt aan een meer eigen geluid. 

Het is een geluid dat zo nu en dan een stuk lichtvoetiger klinkt dan het geluid op de vorige twee albums, maar het door snareninstrumenten gedomineerde geluid is wel zeer smaakvol en fraai geproduceerd door de van Hiss Golden Messenger bekende Alex Bingham. Vivian Leva tekent ook dit keer voor het merendeel van de zang en dat is een wijs besluit, want ze beschikt over een bijzonder mooie stem, die de songs van Viv & Riley ver boven het maaiveld uittilt. 

Liefhebbers van hele traditionele Amerikaanse rootsmuziek zullen Imaginary People hier en daar misschien iets te frivool vinden klinken, maar de meeste liefhebbers van het genre zullen prima uit de voeten kunnen met de fraai ingekleurde en prachtig gezongen songs, die door de teksten ook nog eens zijn voorzien van een fraai laagje melancholie. Aan de kwaliteiten van Vivian Leva en Riley Calcagno twijfelde ik na de vorige twee albums al niet meer, maar het Amerikaanse tweetal heeft me absoluut verrast met dit frisse album. Erwin Zijleman

De muziek van Viv & Riley is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://vivandriley.bandcamp.com/album/imaginary-people.


Imaginary People van Viv & Riley is verkrijgbaar via de Mania webshop: