19 september 2023

Margo Cilker - Valley Of Heart’s Delight

De Amerikaanse muzikante Margo Cilker maakte in 2021 indruk met haar fraaie debuutalbum Pohorylle en herhaalt dit kunstje met het uitstekende Valley Of Heart’s Delight, dat in het verlengde van zijn uitstekende voorganger ligt
Ver weg van Nashville maakt Margo Cilker haar muziek. Het is muziek die wat traditioneler klinkt dan de countrypop die in de Amerikaanse muziekhoofdstad wordt gemaakt, maar Valley Of Heart’s Delight is een sprankelend en veelzijdig album. Margo Cilker heeft in de persoon van Sera Cahoone een uitstekende producer gerekruteerd en ook de muzikanten die zijn te horen op haar album behoren zeker niet tot de minsten. Dat behoort Margo Cilker zelf ook zeker niet, want ook op haar tweede album laat de muzikante uit Washington State weer horen dat ze een getalenteerd songwriter en een uitstekende zangeres is. Absoluut een van de beste Amerikaanse rootsalbums van het moment.Margo Cilker debuteerde aan het eind van 2021 prachtig met het sterke Pohorylle, dat zeker achteraf bezien moet worden gerekend tot de betere debuutalbums in het genre dat jaar. Op het door Sera Cahoone geproduceerde Pohorylle koos Margo Cilker voor een authentiek en puur klinkend rootsgeluid, dat bijzonder fraai werd ingekleurd door muzikanten die hun sporen hadden verdiend bij onder andere The Decemberists, Jesse Sykes, Son Volt, Beirut, Joanna Newsom en Neko Case. 

Pohorylle trok niet alleen de aandacht door de mooie klanken op het album, maar zeker ook door de emotievolle zang van Margo Cilker, van wie je ieder woord op het album geloofde. Margo Cilker koos voor de afwisseling bovendien eens niet voor een thuisbasis in Nashville, Tennessee, waardoor haar debuutalbum zich buiten het Nashville keurslijf kon bewegen. 

De Amerikaanse muzikante keert deze week terug met haar tweede album Valley Of Heart’s Delight, dat voor een belangrijk deel in het verlengde ligt in het terecht bewierookte debuutalbum. Margo Cilker heeft zich nog steeds niet laten verleiden door de mooie beloften van Nashville en woont nog altijd ver van de Amerikaanse muziekhoofdstad in Goldendale, Washington. 

Valley Of Heart’s Delight, een verwijzing naar de Californische roots van Margo Cilker, neemt ook in andere opzichten niet al teveel afstand van het debuutalbum uit 2021. Voor de productie van het album werd wederom een beroep gedaan op Sera Cahoone en ook de meeste muzikanten die waren te horen op het debuutalbum van Margo Cilker keren terug op Valley Of Heart’s Delight. 

Ook op haar tweede album kiest de muzikante uit Washington State vooral voor oorspronkelijk klinkende Amerikaanse rootsmuziek, maar binnen het genre bestrijkt ze een breed palet. Invloeden uit de country domineren op het album, maar in het fraaie Keep It On A Burner klinkt Margo Cilker dankzij fraaie bijdragen van blazers ook heerlijk soulvol, terwijl een vleugje honky tonk ook nooit ver weg is. 

Valley Of Heart’s Delight blijft ver verwijderd van de Nashville countrypop en bevat vooral wat traditioneler aandoende Amerikaanse rootsmuziek, maar het album klinkt nergens gedateerd of gezapig. Integendeel zelfs. In muzikaal opzicht heeft het album een bijzonder aangename flow en ook in vocaal opzicht houdt Margo Cilker de vaart er in. De Amerikaanse muzikante heeft een stem die is gemaakt voor de Amerikaanse rootsmuziek en zingt met veel gevoel en doorleving, waardoor de songs op Valley Of Heart’s Delight zich makkelijk opdringen. 

Gitaren en verwante snareninstrumenten domineren op het nieuwe album van Margo Cilker, maar door ook incidenteel naar de accordeon, de piano, het orgel en de viool te grijpen bieden de songs op het album voldoende variatie. De warme klanken op het album kleuren bovendien prachtig bij de emotievolle zang van Margo Cilker, die mij weer onmiddellijk te pakken had met haar stem.

Pohorylle was twee jaar geleden een album dat op zich makkelijk indruk maakte, maar dat pas na een tijdje zijn ware schoonheid prijs gaf. Het zou ook zomaar kunnen gelden voor Valley Of Heart’s Delight, dat op het eerste gehoor vooral aangenaam en degelijk klinkt, maar hoe vaker je naar het album luistert, hoe mooier en indringender het wordt en hoe harder de prachtige stem van Margo Cilker binnen komt. De Amerikaanse muzikante krijgt lang niet zo veel aandacht als haar collega’s in Nashville, maar haar nieuwe album geeft de meeste concurrenten absoluut het nakijken. Erwin Zijleman

De muziek van Margo Cilker is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://margocilker.bandcamp.com/album/valley-of-hearts-delight.


Valley Of Heart’s Delight van Margo Cilker is verkrijgbaar via de Mania webshop: