11 september 2023

Olivia Rodrigo - GUTS

Met SOUR leverde Olivia Rodrigo in 2021 een van de beste popalbums van het jaar af en dit kunstje herhaalt ze met het veelzijdige en persoonlijke GUTS, dat laat horen dat de Amerikaanse muzikante alleen maar beter is geworden
Hoe overtref je een debuutalbum dat werd onthaald met louter superlatieven en dat werd geschaard onder de beste albums in het genre? Olivia Rodrigo zal het zichzelf vaak hebben afgevraagd, maar met GUTS heeft ze het antwoord gevonden. De pas 20 jaar oude muzikante schakelt op haar nieuwe album tussen wat steviger rockende songs en popballads en op beide terreinen maakt ze indruk. In vocaal opzicht is GUTS beter dan SOUR, vooral omdat Olivia Rodrigo met veel meer emotie zingt. GUTS sleept je de wereld van een jongvolwassen vrouw in, die toevallig ook nog een wereldster is. Het levert een album vol persoonlijke worstelingen op, maar ook een album met een serie geweldige popsongs.Olivia Rodrigo verraste in het voorjaar van 2021 vriend en vijand met haar debuutalbum SOUR. De pas 18 jaar oude muzikante was op dat moment vooral bekend als Disney actrice, maar leverde met SOUR een album af dat zich kon meten met de beste albums van de erkende popprinsessen. Niet alles op SOUR was even goed, maar de pieken op het album waren zo hoog dat het debuutalbum van Olivia Rodrigo aan het eind in 2021 opdook in flink wat jaarlijstjes, waaronder die van mij. 

De inmiddels 20 jaar oude muzikante keert deze week terug met haar tweede album GUTS, dat moet opboksen tegen torenhoge verwachtingen. Ik heb het album inmiddels meerdere keren beluisterd en kan alleen maar concluderen dat de Amerikaanse muzikante de verwachtingen heeft waargemaakt. Ook GUTS is immers een popalbum dat zich kan meten met de beste albums in het genre.

Olivia Rodrigo is sinds haar debuutalbum uitgegroeid tot een spreekbuis van een generatie en zal met de teksten op haar nieuwe album wederom vooral tieners en jongvolwassenen aanspreken. Veel songs op het album gaan over de pieken en dalen van de liefde en over alle hobbels die je tegenkomt bij het volwassen worden, wat extra lastig is als je opeens een wereldster bent. 

GUTS schetst een mooi beeld van een generatie die opgroeit in een bijzondere tijd, waarin sociale media een zeer grote invloed hebben en de wereldproblemen groter lijken dan in de afgelopen decennia. Het album geeft bovendien een inkijkje in de druk waarmee een wereldster als Olivia Rodrigo te maken heeft. Het is niet zo moeilijk om je te verplaatsen in de wereld van Olivia Rodrigo, waardoor GUTS in tekstueel opzicht zeker geen album is dat alleen tieners en jongvolwassenen zal aanspreken. 

Op haar debuutalbum maakte Olivia Rodrigo indruk met een serie geweldige popsongs en een mooie stem en op GUTS is de jonge Amerikaanse muzikante in muzikaal en vocaal opzicht alleen maar gegroeid. Met SOUR veroverde Olivia Rodrigo haar eigen plekje tussen de popprinsessen van het moment en dit eigen plekje heeft ze op GUTS versterkt. 

De Amerikaanse muzikante heeft nooit een geheim gemaakt van haar bewondering voor jeugdhelden als Alanis Morissette en Avril Lavigne, wiens invloeden met name doorklinken in de wat stevigere songs op het album. Het zijn songs waarin Olivia Rodrigo prachtig schakelt tussen hard en zacht en waarin ze in tekstueel opzicht geen blad voor de mond neemt en met name haar ex-vriendjes het er flink van langs krijgen, maar waarin de Amerikaanse muzikante zichzelf ook niet spaart. Ze scheldt er ook nog eens flink op los, wat haar songs voorziet van extra kracht.

De wat meer rockende tracks zijn bijzonder aanstekelijk en zitten goed in elkaar, maar ik vind de net wat meer ingetogen tracks en ballads op het album nog een stuk beter. In het prachtige Vampire kruipt Olivia Rodrigo wat dichter tegen Lorde aan en hoor je hoe mooi haar stem is, wat terugkomt in alle meer ingetogen tracks op het album. 

GUTS bevat uiteindelijk een flink aantal vijfsterren popsongs, waardoor het album zich kan meten met de topalbums van Taylor Swift, Lorde, Billie Eilish en noem ze maar op. In de beste tracks steekt de jonge Amerikaanse muzikante zelfs boven de concurrentie uit. Het is razendknap, want de druk op Olivia Rodrigo moet na het succes van SOUR enorm zijn geweest. 

Wat GUTS nog wat indrukwekkender maakt is dat de Amerikaanse muzikante zich op haar tweede album kwetsbaar opstelt en ons deelgenoot maakt van haar leven en haar worstelingen. Het levert een bij vlagen melancholisch album op, maar GUTS is ook een album dat zomaar kan uitgroeien tot het beste popalbum van 2023. Een diepe buiging is op zijn plaats. Erwin Zijleman


GUTS van Olivia Rodrigo is verkrijgbaar via de Mania webshop: