13 september 2023

Sparklehorse - Bird Machine

Met Bird Machine wordt het oeuvre van Sparklehorse, ruim dertien jaar na de dood van Mark Linkous, uitgebreid met een vijfde album en Bird Machine doet niet onder voor de andere albums van de band
Wat doe je met een slechts deels afgerond album van een groot muzikant? De nabestaanden van Mark Linkous hebben lang met deze vraag geworsteld, maar uiteindelijk besloten ze om het vijfde album van Sparklehorse af te maken. Hoe Bird Machine zou hebben geklonken als Mark Linkous zich niet van het leven had beroofd zullen we nooit weten, maar het nu verschenen album misstaat zeker niet in het helaas slechts beperkte oeuvre van de Amerikaanse band. Bird Machine klinkt als een Sparklehorse album en bevat een aantal van de mooiste songs van Mark Linkous. Bird Machine komt ruim dertien jaar na de dood van de Amerikaanse muzikant, maar was het wachten en alle moeite zeker waard.Ruim dertien jaar na de dood van voorman Mark Linkous keert zijn band Sparklehorse nog één keer terug met een nieuw album. Het is een album dat een paar maanden geleden werd aangekondigd, maar deze week is Bird Machine dan echt verschenen, waardoor het oeuvre van de band vanaf nu bestaat uit vijf reguliere albums.

Sparklehorse debuteerde in 1995 met een album met de onmogelijke titel Vivadixiesubmarinetransmissionplot. De band maakte vooral indruk met uiterst ingetogen en zich langzaam voortslepende songs, die werden gedragen door subtiele gitaarakkoorden en de fluisterzachte stem van Mark Linkous, maar Sparklehorse had op haar debuutalbum ook een gruizigere kant en kon ook opschuiven richting Amerikaanse rootsmuziek. Het is een lijn die werd doorgetrokken op Good Morning Spider uit 1998, It's A Wonderful Life uit 2001 en Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain uit 2006. Het zijn albums die me allemaal dierbaar zijn, maar als ik er één moet kiezen, kies ik voor Good Morning Spider. 

De carrière van Sparklehorse werd getekend door de persoonlijke strubbelingen van voorman Mark Linkous. De Amerikaanse muzikant verloor bijna het leven door het mixen van medicijnen in 1996, wat zijn mobiliteit lange tijd belemmerde, een ook de donkere kijk op het leven van Mark Linkous drukte zijn stempel op de muziek van zijn band. In 2009 verscheen een album dat Sparklehorse maakte met Fennesz (In The Fishtank) en een jaar later een album dat de band opnam met Danger Mouse (Dark Night Of The Soul), maar toen dat album verscheen was Mark Linkous al niet meer in leven. 

In het voorjaar van 2010 maakte Mark Linkous een einde aan zijn leven en viel het doek voor Sparklehorse. Voor zijn dood werkte hij nog wel aan een nieuw Sparklehorse album en zijn broer Matt en schoonzus Melissa waren in 2010 al van plan om het album uit te brengen. Bird Machine was echter nog niet af en de nog wat ruwe tracks deden geen recht aan het geweldige album dat Mark Linkous voor ogen moet hebben gehad. 

Uiteindelijk werd besloten om het album af te maken met muzikanten en producers die dicht bij Mark Linkous stonden. Of Bird Music zo klinkt als Mark Linkous in 2010 voor ogen had blijft natuurlijk de vraag, maar ik vind het een prachtig album, dat zeker niet misstaat in het oeuvre van de band en hierin bovendien zeker niet het minste album is.

Ook Bird Machine bevat weer de mix van gruizige tracks, tracks die opschuiven richting Amerikaanse rootsmuziek en de zich langzaam voortslepende songs die zo karakteristiek zijn voor Sparklehorse. De laatste tracks zijn ook dit keer in de meerderheid en het zijn stuk voor stuk prachtige tracks. Een aantal tracks klinkt wat melodieuzer dan we van Mark Linkous gewend waren, al maakte hij nooit een geheim van zijn liefde voor de muziek van The Beatles. Die liefde klinkt met enige regelmaat door op Bird Machine en voorziet het album van een wat nostalgisch klinkend geluid. 

Het blijft doodzonde dat Sparklehorse gedurende haar bestaat kwam tot slechts vier reguliere albums, maar dit maakt de release van Bird Machine extra waardevol. Ik had op voorhand gerekend op een met een beetje geluk hele aardige verzameling restmateriaal, maar Bird Machine is veel meer dan dat. Hier en daar wordt het zelfs al het beste Sparklehorse album genoemd, maar ik hou het er vooralsnog op dat het een van de beste albums van de Amerikaanse band is. Hoogste tijd overigens om de vorige albums van de band weer uit te brengen, want er is helaas maar weinig verkrijgbaar van deze unieke band. Erwin Zijleman

Het nieuwe album van Sparklehorse is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://sparklehorse.bandcamp.com/album/bird-machine.


Bird Machine van Sparklehorse is verkrijgbaar via de Mania webshop: