maandag 9 februari 2015

YOKKO - Seven Seas

Of het een trend is weet ik niet, maar feit is dat ik voor de tweede dag op rij een plaat bespreek die (in Nederland) alleen in digitale vorm verkrijgbaar is. Persoonlijk vind ik dat jammer. Ik heb niets tegen de geluidskwaliteit van digitale muziek, maar het niet in handen hebben van een fysiek product maakt de totale beleving voor mij net wat minder bijzonder. Liever een LP dan een MP3 voor mij. Ouderwets waarschijnlijk, maar het is niet anders. 

Het is echter geen reden om voorbij te gaan aan Seven Seas van YOKKO, want dit is een plaat die zich bij mij de afgelopen weken nadrukkelijk heeft opgedrongen (mede dankzij de wel degelijk fysieke promo). 

YOKKO is een Zwitserse band die inmiddels al een aantal jaren bestaat en al die jaren heeft gewerkt aan haar debuut. Dat is te horen, want wat is Seven Seas een groots en volwassen klinkende plaat. 

Op haar debuut maakt YOKKO muziek die lijkt gemaakt voor de grote arena’s. De band leunt hierbij zwaar op grote bands uit de afgelopen decennia, maar omdat de inspiratiebronnen van YOKKO zo zijn verspreid door de tijd hebben de Zwitsers wel degelijk een eigen geluid. 

Het is een geluid waarin mooie gitaarmuren worden gecombineerd met zwaar aangezette elektronica en een lekker stevig beukende ritmesectie. Denk aan alles tussen Editors, Snow Patrol en The Killers, alles tussen INXS, Icehouse en U2 of alles tussen de namen van een aantal willekeurige andere grote bands uit het recente verleden. 

YOKKO maakt op haar debuut songs die bij de eerste keer horen memorabel zijn en hierna hun kracht niet meer verliezen. In de instrumentatie ben ik vooral gecharmeerd van het heerlijke gitaarwerk, maar de belangrijkste troef van de band is ongetwijfeld zanger Adrian Erni, die menig groot rockzanger naar de kroon steekt. 

Liefhebbers van kleine popliedjes zijn bij YOKKO absoluut aan het verkeerde adres. Bijna alles op Seven Seas is groots en meeslepend en als er al ruimte is voor een rustmomentje is het ongetwijfeld de aanzet tot een zwaar aangezette finale. 

Toch is Seven Seas een plaat vol dynamiek. Ook grootse en meeslepende songs hebben uitbundige en minder uitbundige momenten en YOKKO blijkt zeer bedreven in het schakelen tussen deze momenten. En als de band dan een keer kiest voor een redelijk ingetogen song, blijft het dankzij de geweldige zang van Adrian Erni heel makkelijk overeind. 

Luister naar Seven Seas en je hoort een gelouterde band, die inmiddels een breed publiek lijkt te hebben veroverd. Zo lang is YOKKO in de praktijk nog lang niet, maar de band is er zeker klaar voor. 

Seven Seas is een plaat vol met songs waarvoor de genoemde grote voorbeelden zich niet zouden schamen en ook in instrumentaal en zeker vocaal opzicht doet YOKKO absoluut niet onder voor de concurrentie. Snel omarmen dus deze Zwitsers. 

Seven Seas is inmiddels te vinden op meerdere streaming en MP3 diensten. Liefhebbers van een echte cd moeten er helaas flink wat peperdure Zwitserse Franken tegenaan gooien. Het is het overigens wel waard. Erwin Zijleman  

Kijk voor Seven Seas van YOKKO op iTunes (https://itunes.apple.com/nl/album/seven-seas-bonus-edition/id908336239) of op de website van de band (http://yokko.tv/shop/).