06 november 2015

Alanis Morissette - Jagged Little Pill, Collector's Edition

Het is bijna niet te geloven, maar Jagged Little Pill van Alanis Morissette heeft afgelopen zomer al weer haar 20e verjaardag gevierd. 

De plaat sloeg twintig jaar geleden in als een bom. Alanis Morissette had op haar 17e en 18e twee min of meer mislukte popplaten gemaakt, maar op haar 21e had ze de formule voor wereldwijd succes gevonden. 


Het door Glen Ballard geproduceerde Jagged Little Pill stond vol met songs die Alanis Morissette op haar 19e schreef en het waren vol songs vol woede en frustratie. 


De rauwe en door rock gedomineerde tracks zouden hele volksstammen ‘angry young women’ beïnvloeden, maar Jagged Little Pill stond ook vol nagenoeg perfecte popsongs. 


Het leverde een plaat op die inmiddels moet worden gezien als een klassieker. Het is bovendien een plaat die Alanis Morissette niet meer heeft weten te benaderen laat staan overtreffen. 


Tien jaar geleden werden we op de tiende verjaardag van Jagged Little Pill getrakteerd op een wat zouteloze akoestische remake. Dit keer pakt Alanis wat steviger uit met een heuse box-set. Deze box-set bevat als hoofdmoot een fraai geremasterde versie van Jagged Little Pill en het is een versie die laat horen dat Jagged Little Pill nog maar weinig van zijn kracht heeft verloren. 


De hoofdschotel wordt dit keer omgeven door meerdere bijgerechten. De akoestische remake uit 2005 is bekend en nog steeds niet heel waardevol of smaakvol, terwijl het live-materiaal geen onuitwisbare indruk maakt en bovendien weinig toevoegt aan de plaat. Wel waardevol is de set demo’s die stamt uit de periode waarin Jagged Little Pill werd opgenomen. 


Het is een set demo’s die laat horen dat Alanis Morissette nog een aantal prima songs achter de hand had bij het opnemen van haar meesterwerk. Of het genoeg is om de aanschaf van deze Collector’s Edition te rechtvaardigen moet iedereen voor zich beslissen. Ik vind de geremasterde versie en de fraaie serie demo’s voldoende, maar de ook los verkrijgbare geremasterde versie van Jagged Little Pill volstaat voor velen waarschijnlijk ook. Erwin Zijleman


Koop bij bol.com   4 cd versie   Koop bij bol.com  1 cd versie