06 november 2015

Drive-By Truckers - It's Great To Be Alive

Het was in de jaren 70 de kroon op het oeuvre van iedere zichzelf respecterende rockband: het live-album. 

Deze live-albums bestonden bij voorkeur uit twee of zelfs drie LP’s en als het even meezat groeide het album uit tot één van de hoogtepunten in het oeuvre van de betreffende band.


Live-albums zijn tegenwoordig betrekkelijk zeldzaam en als ze al verschijnen gaat het vaak om vrij overbodige tussendoortjes. 


De uit Athens, Georgia, afkomstige band Drive-By Truckers blaast het live-album nu nieuw leven in en hoe. 


It’s Great To Be Alive! Bestaat uit 3 cd’s of maar liefst 8 LP’s en bevat meer dan drie uur muziek. Iedereen die de band wel eens live aan het werk heeft gezien weet dat Drive-By Truckers een geweldige live-band is, maar toch werd ik compleet van mijn sokken geblazen bij beluistering van deze live-set. 


It’s Great To Be Alive! heeft direct bij eerste beluistering het memorabele wat de live-albums uit de jaren 70 hadden, maar waar de geluidskwaliteit het ook op de klassieke live-platen wel eens wat liet afweten, klinkt de live-plaat van Drive-By Truckers werkelijk fantastisch, waardoor ook de toetsenist kan schitteren achter alle gitaarmuren. 


Uiteraard pakt de band af en toe lekker stevig uit met de Southern Rock en countryrock waarmee het al weer bijna 15 jaar geleden doorbrak, maar It’s Great To Be Alive! bevat ook de nodige rustpunten, waardoor de plaat overloopt van dynamiek. In de stevigere songs worden fascinerende gitaarduels uitgevochten, maar de songs waarin de band uit Georgia de subtiliteit zoekt zijn minstens even indrukwekkend. 


Het knappe van It’s Great To Be Alive! is dat de plaat niet alleen een fraaie dwarsdoorsnede van het imposante oeuvre van Drive-By Truckers biedt, maar dat je bij beluistering van de plaat ook het idee hebt dat je vlak voor het podium staat. Een live-plaat was vroeger iets om naar uit te kijken en deze tijden herleven. Heerlijk, en dat ruim drie uur lang. Erwin Zijleman


Koop bij bol.com   3 cd's   Koop bij bol.com  8 LP's