09 november 2015

Dungen - Allas Sak

De Zweedse band Dungen maakt inmiddels al zo’n 15 jaar buitengewoon fascinerende platen. 

Het zijn platen waarop psychedelica een hoofdrol speelt en dat is een genre dat de afgelopen jaren niet over belangstelling te klagen heeft. Juist in deze jaren heeft Dungen opvallend weinig van zich laten horen. 


Het onlangs verschenen Allas Sak is immers de opvolger van het al weer vijf jaar oude Skit I Allt. 


Dungen gaat op haar nieuwe plaat gelukkig gewoon verder waar het vijf jaar geleden ophield en levert wederom een plaat op die in het enorme aanbod aan psychedelica van het moment zijn gelijke niet kent. 


Allas Sak is net als zijn voorgangers een heerlijk melodieuze plaat vol invloeden uit de psychedelica en de prog-rock, maar toch maakt Dungen het de luisteraar nooit heel makkelijk. 


De band gebruikt nog altijd het Zweeds als voertaal, wat de muziek van de band mysterieuzer maakt dan de gemiddelde portie psychedelica. Ook de instrumentatie op Allas Sak klinkt anders dan het geluid van de meeste soortgenoten van de band. Dungen vertrouwt op diverse blazers, waaronder een fluit, kiest vaak voor complexe ritmes en laat het fraaie gitaarwerk hier prachtig doorheen manoeuvreren. 


De band heeft altijd al invloeden uit de jazz en jazzrock toegelaten in haar muziek en deze invloeden hebben op Allas Sak aan terrein gewonnen. Dungen kiest op Allas Sak voor een net wat meer ingetogen geluid, waardoor het heerlijk wegdromen is bij de nieuwe plaat van de Zweedse band. 


Dungen neemt je in deze dromen ook dit keer vooral mee terug naar de jaren 60 en 70, maar vergeet niet om haar eigen invloeden aan dit 60s en 70s geluid toe te voegen. Dungen blijft hierdoor een klasse apart. Ook om Allas Sak kan de liefhebber van psychedelische muziek derhalve niet heen. Erwin Zijleman


Koop bij bol.com   cd    Koop bij bol.com  LP+cd