02 november 2015

Tracey Thorn - SOLO: Songs And Collaborations (1982-2015)

Ik hou zielsveel van de stem van Tracey Thorn. Het is een stem die ik lange tijd vooral associeerde met de muziek van Everything But The Girl, maar het solowerk van de Britse zangeres is als je het mij vraagt nog veel interessanter. 

SOLO: Songs And Collaborations (1982-2015) verzamelt het solowerk van Tracey Thorn en voegt er haar bijdragen aan het werk van anderen aan toe. 


Tracey Thorn maakte tussen 1982 en 2015 vier prima soloplaten en bracht vorig jaar ook nog eens een hele bijzondere filmsoundtrack uit (Music From The Falling). 


Vooral de sober ge├»nstrumenteerde tracks op SOLO: Songs And Collaborations (1982-2015) laten goed horen wat een geweldige en ook bijzondere zangeres Tracey Thorn is. Het maakt hierbij niet zoveel uit of ze haar eigen songs vertolkt of songs van anderen, waardoor ook de originelen van onder andere Kate Bush, Sufjan Stevens en The Magnetic Fields echte Tracy Thorn songs worden. 


SOLO: Songs And Collaborations (1982-2015) opent vooral stemming en ingetogen en vormt dan een perfecte soundtrack voor de vele donkere avonden die komen gaan. Everything Girl koos op een gegeven moment voor net wat uitbundiger werk en dat hoor je ook terug in het solowerk van Tracey Thorn. Haar warme en soulvolle stem doet het ook in wat lichtvoetiger werk uitstekend en voorziet dit lichtvoetigere werk van urgentie. 


Dat doet Tracy Thorn ook met de songs van anderen waaraan ze heeft bijgedragen. Hieronder uiteraard de successen die ze vierde met The Style Council en Massive Attack, maar ook minder bekende samenwerkingsverbanden komen voorbij. 


Dat de stem van Tracey Thorn ook dankbaar is gebruikt in heel wat dance tracks is te horen op het laatste deel van SOLO: Songs And Collaborations (1982-2015). Het maakt zeker niet de indruk die de eerste vijf kwartier van deze verzamelaar maakt, maar het kabbelt absoluut aangenaam voort. 


Al met al een mooie verzamelaar, die zeker met de eerste 25 tracks heel veel indruk maakt. Een mooie kennismaking voor een ieder die het solowerk van deze bijzondere zangeres niet kent, zeker ook gezien het zachte prijsje. Erwin Zijleman


Koop bij bol.com