18 november 2015

Anna von Hausswolff - The Miraculous

Anna von Hausswolff is een Zweedse singer-songwriter, die inmiddels een paar platen op haar naam heeft staan. Het zijn platen die ik stuk voor stuk heb beluisterd, maar tot dusver konden ze me niet voldoende overtuigen.

The Miraculous, de nieuwe plaat van Anna von Hausswolff kan dat wel, al maakt de Zweedse singer-songwriter het me nog steeds niet makkelijk. 

The Miraculous opent met een zwaar aangezette track die zes minuten instrumentaal blijft en citeert uit de progrock, maar dan uiteindelijk toch nog de bijzondere vocalen van Anna von Hausswolff laat horen. 


Die vocalen bepalen uiteindelijk voor een belangrijk deel het geluid op The Miraculous, al is ook het gigantische kerkorgel (9.000 orgelpijpen) dat Anna von Hausswolff volop inzet op haar nieuwe plaat sfeerbepalend. 


Dit orgel wordt op bijzondere wijze gecombineerd met een loodzwaar elektronisch geluidstapijt en venijnige maar soms ook zeer melodieuze gitaaruithalen, waarna de donkere en soms erg zwaar aangezette vocalen van Anna von Hausswolff het afmaken. 


The Miraculous is meer dan eens bombastisch en theatraal en hiernaast zo donker dat het vaak muziek is om bang van te worden, maar als je er voor in de stemming bent is het ook muziek van een enorme schoonheid. 


Anna von Hausswolff voorziet al haar songs van bijzondere spanningsbogen. De ene keer wordt je compleet weggeblazen door de zwaar aangezette klanken, het volgende moment houdt Anna von Hausswolff haar muziek opvallend klein, maar weet je dat een uitbarsting nooit ver weg kan zijn. 


The Miraculous raakt aan de muziek van The Swans, maar als Anna von Hausswolff kiest voor net wat toegankelijkere songstructuren hoor je ook wat van Kate Bush, terwijl de combinatie van orgel en zwaar aangezette zang juist weer doet denken aan Nico. 


Mede door de lange instrumentale stukken heeft Anna von Hausswolff uiteindelijk vooral haar eigen geluid. Het is een geluid dat geen moment in een hokje te duwen is en dat, wanneer je je er voor open durft te stellen, steeds meer intrigeert en betovert. Unieke plaat. Erwin Zijleman