11 november 2015

Billy Gibbons & The BFG's - Perfectamundo

Bij ZZ Top denken nog altijd teveel mensen aan de videoclips die de singles van het succesalbum Eliminator uit 1983 vergezelden. 

Buiten dit behoorlijk commerciële uitstapje heeft ZZ Top vrijwel alleen maar rockplaten zonder opsmuk gemaakt. Het zijn rockplaten waarop ZZ Top op geheel eigen wijze blues rock, Southern rock en boogie rock aan elkaar smeedt. 


In kwalitatief opzicht maakt het niet zoveel uit of deze platen uit het begin van de jaren 70 of uit recente jaren stammen, waardoor het jammer is dat de band het afgelopen decennium niet heel productief is. 


We wachten daarom al een tijdje op de opvolger van het geweldige La Futura uit 2012, maar gelukkig wordt het lange wachten nu onderbroken door een soloplaat van ZZ Top gitarist en zanger Billy Gibbons. 


Perfectamundo van Billy Gibbons & The BFG’s blijkt een verrassend sterke en een verrassend veelzijdige plaat. Het is echter ook een plaat die weer wat afstand neemt van de no-nonsense aanpak van La Futura. 


Billy Gibbons heeft meerdere liefdes dan de hierboven genoemde smaken rock en daar maakt hij op Perfectamundo geen geheim van. Billy Gibbons & The BFG’s zijn op Perfectamundo zeker niet vies van de rock die bij ZZ Top domineert, maar de dampende bluesy rock van ZZ Top krijgt op Perfectamundo gezelschap van de liefde van Billy Gibbons voor Cubaanse muziek en zijn incidentele zwak voor de aloude vocoder. 


Dit betekent niet dat er voor fans van ZZ Top niets te genieten valt op Perfectamundo. Billy Gibbons schotels ons op zijn soloplaat dampende muziek voor vol schitterend gitaarwerk, maar het is ook nog eens muziek die door de exotische invloeden genadeloos swingt en imponeert door een hechte band met een glansrol voor de organist. 


Perfectamundo is hierdoor niet alleen een fraai tussendoortje tijdens het wachten op de opvolger voor La Futura, maar voegt ook nog eens wat toe aan het zo indrukwekkende oeuvre van ZZ Top. Dat is knap. Erwin Zijleman


Koop bij bol.com   cd    Koop bij bol.com   LP