zaterdag 15 oktober 2016

Karen Jonas - Country Songs

Bij de naam Karen Jonas denk ik nog altijd met zeer warme gevoelens terug aan het debuut van The Parlor Soldiers. 

Het prachtige When The Dust Settles bleek helaas direct ook de zwanenzang van de samenwerking tussen Karen Jonas en Alex Culbreth, maar dat de singer-songwriter uit Fredericksburg, Virginia, het ook in haar uppie kan bewees ze vervolgens onmiddellijk met het ijzersterke Oklahoma Lottery uit 2014. 


Opvolger Country Songs is nog een stuk overtuigender en laat wat mij betreft horen dat Karen Jonas momenteel moet worden geschaard onder de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek. 


De songs voor de nieuwe plaat werden bij Karen Jonas in de woonkamer geschreven en vervolgens in de studio een paar straten verderop opgenomen. Country Songs is een vlag die de lading dekt, want songs met invloeden uit de country domineren op de tweede soloplaat van Karen Jonas. 


Binnen het hokje country kun je echter nog alle kanten op en dat doet Karen Jonas. Op de live in de studio opgenomen plaat wordt de Amerikaanse singer-songwriter bijgestaan door een aantal prima muzikanten, die een warm en gloedvol geluid neerzetten. 


Het is een geluid dat de sfeer van het Zuiden van de Verenigde Staten ademt. Ik heb het op moeten zoeken, maar Fredericksburg ligt niet zo heel ver van Nashville (voor 9 uurtjes in de auto draait de gemiddelde Amerikaan zijn of haar hand niet om). Dat hoor je in de wat traditioneler klinkende songs (met de vertrouwde snik), die herinneren aan de grote countryzangeressen uit het verleden. 


Op Country Songs overbrugt Karen Jonas echter ook met speels gemak grotere afstanden. In een aantal songs mogen de gitaren wat steviger uitpakken en raakt Karen Jonas aan de zangeressen die in Austin, Texas, aan de weg timmeren, maar ook voor huiveringwekkend mooie ballads ben je bij de singer-songwriter uit Virginia aan het juiste adres. 


Country Songs werd gemaakt met bescheiden middelen, maar dat is echt geen moment te horen. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal geweldig (met een glansrol voor gitarist Tim Bray) en in vocaal opzicht tilt Karen Jonas de plaat naar een nog wat hoger niveau, want wat kan ze zingen. 


Ik heb Country Songs inmiddels al een aantal maanden in mijn bezit en ben intens van deze plaat gaan houden. Ik heb het idee dat veel meer liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek dit gaan doen, dus ga zeker luisteren naar deze knappe, intieme en vooral wonderschone plaat. Voor mij is het er inmiddels één voor de jaarlijstjes. Erwin Zijleman


Country Songs van Karen Jonas ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan onder andere worden verkregen via haar bandcamp pagina: https://karenjonasmusic.bandcamp.com/album/country-songs