11 juli 2017

Broken Social Scene - Hug Of Thunder

Het uit het Canadese Toronto afkomstige muzikantencollectief Broken Social Scene werd in 1999 geformeerd en bracht tussen 2001 en 2010 vier door de critici bejubelde platen af. 

De uit de kluiten gewassen band, die altijd uit minstens tien leden bestond, zag leden komen en gaan en stond aan de basis van de carrières van onder andere Emily Haines (Metric) en (Leslie) Feist. 


Na een stilte van ruim 7 jaar is Broken Social Scene eindelijk terug met haar vijfde plaat. Op Hug Of Thunder, dat naar verluid tot stand kwam nadat de band door de golf van terroristisch geweld Frankrijk in november 2015 weer de urgentie voelde om muziek te maken, trekken leden van het eerste uur Brendan Canning en Kevin Drew nog altijd aan de touwtjes, maar Broken Social Scene is ook nog altijd een collectief waaraan meerdere muzikanten hun steentje bijdragen. 


Op de eerste Broken Social Scene plaat sinds het uit 2010 stammende Forgiveness Rock Record geven ook de al eerder genoemde Emily Haines en Leslie Feist acte de présence met prachtige vocalen. Het is slechts een van de vele verleidingen van Hug Of Thunder. 


Ondanks de lange tijd die is verstreken sinds de vorige plaat van de band, laat ook de vijfde plaat van Broken Social Scene weer een uit duizenden herkenbaar geluid horen. Een muzikantencollectief met een dozijn leden staat uiteraard garant voor een vol geluid, maar de muziek van BSS is vooral zeer veelzijdig en avontuurlijk. 


De band uit Toronto, Ontario, werd in het verleden ten onrechte in hokjes als avant-garde en post-rock geduwd en dat zijn hokjes die ook worden gebruikt voor de nieuwe plaat van de band. Met avant-garde en post-rock heeft de muziek van BSS echter niet zoveel te maken. De Canadese band maakt ook op haar nieuwe plaat weer gloedvolle popmuziek, maar het is wel popmuziek die zicht zoveel mogelijk buiten de gebaande paden begeeft en die nadrukkelijk buiten de lijntjes kleurt. 


Broken Social Scene houdt zich ook op Hug Of Thunder weer aan geen enkele conventie. De band sleept overal invloeden vandaan, pakt stevig uit wanneer je dat niet verwacht of kiest voor uiterst ingetogen passages wanneer je dat nog minder verwacht. Net als je denkt dat de band kiest voor een redelijk gangbaar popliedjes duiken tegendraadse blazers of ongrijpbare ritmes op en als je de Broken Social Scene denkt te betrappen op een aanstekelijk refrein slaat onmiddellijk de chaos toe. 


Hug Of Thunder is net als de vorige platen van Broken Social Scene een vat vol tegenstrijdigheden, maar ontoegankelijk vind ik de muziek van de Canadese band zeker niet. Er gebeurt soms zoveel dat het je duizelt, zeker wanneer alle 15 leden van de band bij lijken te dragen aan een song, maar op hetzelfde moment betovert de muziek van BSS makkelijk door al het avontuur op de plaat en smelt je wanneer Leslie Feist de wat meer ingetogen songs voorziet van honingzoete vocalen. 


Na een paar keer horen ben ik al flink onder de indruk, maar ik weet uit ervaring dat platen van Broken Social Scene ook na heel vaak horen nog beter worden. Dat zal voor Hug Of Thunder niet anders zijn. Erwin Zijleman