13 juli 2017

Horse Horse Tiger Tiger - Horse Horse Tiger Tiger

Horse Horse Tiger Tiger is het alter ego van de Nederlandse broers Gijs en Joep van Osch. De twee broers hebben de naam van hun alter ego ontleend aan een Chinese uitdrukking die in het Nederlands iets als “gaat wel” betekent. 

Wanneer een Chinees op een vraag 马马虎虎 [馬馬虎虎] (fonetich: mǎmǎhǔhǔ) antwoord, loopt hij zeker niet over van enthousiasme. De broers van Osch liepen de afgelopen jaren zeker wel over van enthousiasme. 

De twee hebben naar eigen zeggen als monniken gewerkt aan het titelloze debuut van Horse Horse Tiger Tiger, dat mogelijk werd na een succesvolle crowdfunding campagne. De plaat werd vervolgens in een leegstaand bejaardentehuis opgenomen, geproduceerd door JJJ Sielcken (bekend van Lucas Hamming en Jett Rebel) en in Los Angeles gemixt door niemand minder dan Noah Georgeson (bekend van Devendra Banhart, Joanna Newsom, The Strokes en Cate Le Bon om maar een paar namen te noemen). 

In het leegstaande bejaardentehuis werd een hele bijzondere plaat in elkaar geknutseld. Het debuut van Horse Horse Tiger Tiger is flink beïnvloed door de platenkast van de ouders van de broers, maar ook de muziek waarmee Gijs en Joep van Osch zelf zijn opgegroeid hebben hun sporen nagelaten in de muziek van Horse Horse Tiger Tiger. 

In de platenkast van de ouders stonden in ieder geval platen van The Beatles, The Beach Boys en Simon & Garfunkel, terwijl van recentere datum sporen uit de grunge en invloeden van onder andere Elliott Smith, The Strokes en The White Stripes hoorbaar zijn. Het levert een bijzonder geluid op, waarin de knappe popsongs van The Beatles, de genialiteit en de zonnestralen van The Beach Boys en de perfect bij elkaar passende stemmen van Simon & Garfunkel worden gecombineerd met de melancholie van Elliott Smith, de trefzekere riffs van The White Strips, het aanstekelijke van The Strokes en de ruwe energie van de grunge. 

Het is een geluid dat zich lastig laat beschrijven en dat je met het noemen van een handvol namen echt flink tekort doet. Horse Horse Tiger Tiger verrast en imponeert op haar debuut met volstrekt tijdloze en verrassend intieme popliedjes die op knappe wijze een brug slaan tussen de klassiekers uit de jaren 60 en 70, de smaakmakers uit de jaren 90 en het heden. 

Het aan elkaar knopen van zoveel invloeden is al een knappe prestatie, maar Horse Horse Tiger Tiger slaagt er ook nog eens in om in iedere track weer anders te klinken. Hierbij blijven maar andere namen opduiken, maar als ik in de ene track moet denken aan Fleet Foxes en ik in de volgende track een eigentijdse versie van The Everly Brothers hoor of stiekem toch iets van Radiohead, is wel duidelijk dat het associëren met de muziek van anderen bij beluistering van Horse Horse Tiger Tiger een vermoeiende en uiteindelijk zinloze exercitie is. 

Het is veel verstandiger om te genieten van de intieme, aanstekelijke en al snel onweerstaanbare popliedjes van de broers van Osch. Het zijn popliedjes die nergens de makkelijkste weg kiezen en die verrassen met mooie vocalen, bijzonder klinkende gitaren, verrassende ritmes, subtiele accenten van andere instrumenten en heel veel dynamiek. Het levert een plaat op die geen moment misstaat tussen de betere platen van het moment. Erwin Zijleman

Het debuut van Horse Horse Tiger Tiger kan worden verkregen via de bandcamp pagina van de band: https://hhtt.bandcamp.com.