20 juli 2017

Sheer Mag - Need To Feel Your Love

Sheer Mag zoekt haar inspiratie vooral in de jaren 70 en dat is een vijver die momenteel flink of zelfs overbevist wordt. 

Gelukkig kiest de band uit Philadelphia voor een wat andere invalshoek dan de meeste andere bands die hun inspiratie zoeken in vervlogen tijden, wat Sheer Mag absoluut bestaansrecht geeft. 

Ik moet wel toegeven dat ik het debuut van de band in eerste instantie wel een tijd lang vooral als ‘guilty pleasure’ heb beluisterd, maar inmiddels is mijn waardering voor het debuut van de Amerikaanse band flink gestegen. 

Sheer Mag haalt haar inspiratie zoals gezegd uit de jaren 70 en heeft hierbij een voorliefde voor de hardrock uit dit decennium. Need To Feel Your Love is absoluut geïnspireerd door de meedogenloze riffs van AC/DC gitarist Angus Young en de geknepen vocalen van Bon Scott, de eerste zanger van de legendarische band, maar de songs van Sheer Mag zijn in de meeste gevallen melodieuzer dan die van AC/DC en klinken op een of andere manier ook wat soulvoller. 

Dat is deels de verdienste van de zeer incidentele flirts met disco (of op zijn minst dansbare 70s pop), maar ook in de hardrock waren er natuurlijk wel wat bands die melodieuzere klanken toevoegden aan hun stevige riffs. 

Het debuut van Sheer Mag wordt vanwege het melodieuze karakter van de muziek vooral vergeleken met de muziek van Thin Lizzy. Daar valt wel iets voor te zeggen, maar het is voor mij slechts een van de vele namen die opkomen bij beluistering van Need To Feel Your Love, dat me minstens even vaak aan het debuut van The Runaways als aan dat van The Strokes of Guns N’ Roses doet denken. 

Boegbeeld van Sheer Mag is zangeres Tina Halladay, die imponeert met een stem om bang van te worden. Deze Tina Halladay heeft een opvallend rauwe strot, maar zingt ook met een wat geknepen stemgeluid waarvan je moet houden. Zelf hou ik normaal gesproken niet zo van het stemgebruik van de frontvrouw van Sheer Mag, maar net als de al genoemde Bon Scott behoort Tina Halladay tot de schaarse uitzonderingen. 

De zangeres van Sheer Mag zingt op Need To Feel Your Love de longen uit haar lijf en wordt omringd door heerlijk gitaarwerk. De gitaristen van de band staan garant voor meedogenloze riffs, maar zijn ook niet vies van puntige solo’s waarin Sheer Mag weer aansluit bij de rockdinosaurussen uit de jaren 70. 

Need To Feel Your Love van Sheer Mag moet het niet hebben van originaliteit en ook niet van variatie. Het is duidelijk waar de band de mosterd heeft gehaald en zeker bij volledige beluistering is Need To Feel Your Love een wat eenvormige plaat, maar iedereen met een liefde voor 70s hardrock en een lekkere rauwe strot vindt op het debuut van Sheer Mag veel van zijn of haar gading. Het voldoet prima als ‘guilty pleasure’ maar zeker naarmate de plaat vordert is Need To Feel Your Love van Sheer Mag meer dan dat. Erwin Zijleman