09 juli 2017

This Is The Kit - Moonshine Freeze

This Is The Kit is het alter ego van en/of de band rond de Britse muzikante Kate Sables. 

De band debuteerde in 2008 met het door niemand minder dan John Parish (PJ Harvey) geproduceerde Krulle Bol (!) en werd een van de lievelingen van de Britse muziekpers met het in 2010 verschenen Wriggle Out The Restless. 

Pas met het in 2015 verschenen en door The National voorman Aaron Dessner geproduceerde Bashed Out, trok This Is The Kit ook buiten de Britse landsgrenzen de aandacht en maakte ook ik kennis met de intieme muziek van de band rond Kate Sables. 

Voor de vierde plaat van This Is The Kit keerde Kate Sables terug naar Bristol en nodigde ze John Parish uit voor de productie van de plaat. Moonshine Freeze is een logisch vervolg op de vorige platen van de Britse band en laat net als zijn voorgangers een intiem en avontuurlijk geluid horen. 

Kate Sables kan ook dit keer uit de voeten in lieflijk aandoende folksongs die wel wat doen denken aan die van Kathryn Williams of aan de vroege platen van Cat Power, maar treedt ook graag buiten de gebaande paden met songs die wat rauwer klinken of die wat nadrukkelijker het experiment opzoeken. 

In de wat rauwere songs begeeft This Is The Kit voorzichtig in het territorium van PJ Harvey, maar zeker in de net wat experimenteler aandoende songs creëert Kate Sables een bijzonder eigen muzikaal universum. 

De meest ingetogen songs op de plaat moeten het doen met het fraaie banjospel en de bijzondere stem van Kate Sables, maar Moonshine Freeze bevat ook een aantal rijker ingekleurde songs met fraaie bijdragen van blazers of effectief gitaarspel van de producer van haar vorige plaat, Aaron Dessner. 

Moonshine Freeze staat vol met songs die zich niet direct opdringen, maar die wel nieuwsgierig maken. De songs van Kate Sables strijken soms licht tegen de haren in, maar verrassen net zo makkelijk met wonderschone of zelfs bijna sprookjesachtige elementen. Folk vormt het belangrijkste bestanddeel van de muziek van This Is The Kit, maar wanneer de blazers aanzwellen verkent Moonshine Freeze ook nadrukkelijk invloeden uit de jazz. 

Moonshine Freeze wordt hier en daar een moeilijke plaat genoemd, maar daar ben ik het niet mee eens, wat overigens niet betekent dat de vierde plaat van This Is The Kit een makkelijke plaat is. De meeste songs op Moonshine Freeze overtuigden me vrij makkelijk, maar pas na meerdere keren horen was ik pas echt onder de indruk van de nieuwe plaat van This Is The Kit. 

Sindsdien wordt de plaat alleen maar beter en raak ik steeds meer onder de indruk van de subtiele instrumentatie vol mooie accenten, de fluisterzachte en bijzonder mooie stem van Kate Sables en van de songs die buiten de lijnen durven te kleuren, maar nergens verzanden in doelloos experiment. 

Liefhebbers van avontuurlijk indie-folk vallen zich zeker geen buil aan Moonshine Freeze, maar stiekem hoop ik dat de vierde plaat van This Is The Kit wat breder wordt opgepakt, want ook liefhebbers van rootsmuziek kunnen zomaar genadeloos vallen voor de bijzondere muziek van Kate Sables en haar band. Erwin Zijleman