13 juni 2015

Darrell Scott - Ten: Songs Of Ben Bullington

Wanneer ik de naam van Darrell Scott tegen kom als gastmuzikant op een rootsplaat (en er zijn nogal wat (roots)platen waarop zijn naam opduikt) is mijn interesse direct gewekt, maar vreemd genoeg laat ik de meeste platen die de Amerikaanse singer-songwriter de afgelopen decennia heeft gemaakt liggen. 

Dat dit onterecht is weet ik ook al lang, want de platen van Darrell Scott die ik wel heb opgepikt zijn stuk voor stuk van een bijzonder hoog niveau. Darell Scott is immers niet alleen een snarenwonder, maar ook een zeer overtuigend songwriter en een prima zanger. 

Dat hij een uitstekend songwriter is laat hij overigens niet horen op zijn laatste plaat Ten, want zoals de ondertitel van de plaat aangeeft vertolkt Darrell Scott op deze plaat de songs van ene Ben Bullington. 

Nu zal de naam Ben Bullington bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek (of liefhebbers van andere genres) waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen. Dat klopt ook, want Ben Bullington was in het dagelijks leven arts en maakte muziek vooral als hobby, waardoor zijn in eigen beheer uitgebrachte platen slechts in zeer kleine kring werden opgepikt. 

Darrell Scott leerde deze Ben Bullington goed kennen in Yellowstone National Park, toen beiden daar met hun kinderen kampeerden. Twee gescheiden vaders met een liefde voor muziek; het was de basis voor een mooie vriendschap. 

Toen Ben Bullington in 2012 ongeneeslijk ziek werd, deelde hij steeds meer songs met Darrell Scott en toen hij in 2013 overleed, had Darrell Scott een flinke selectie Ben Bullington songs verzameld. Op Ten komen er 10 voorbij en het blijken tien hele mooie songs. 

Dat ligt natuurlijk voor een deel aan de geweldige wijze waarop Darrell Scott de songs vertolkt. Darrell Scott staat ook op Ten weer garant voor geweldig snarenwerk op de gitaar en de banjo, maar neemt ook twee keer plaats achter de piano, wat verrassend goed uitpakt. 

De songs op dit eerbetoon aan Ben Bullington zijn stuk voor stuk voorzien van een vrij sobere instrumentatie en hiernaast is er steeds de mooie en inmiddels ietwat doorleefde stem van Darrell Scott. Scott heeft gekozen voor vertolkingen zonder al teveel opsmuk, wat overigens niet wil zeggen dat er voor de liefhebbers van het snarenwerk van Darrell Scott niets te genieten valt, zodat alles draait om de songs van Ben Bullington. 

Het zijn verrassend sterke songs. Het zijn songs die buitengewoon lekker in het gehoor liggen, maar het zijn ook songs die uitblinken door de mooie verhalen die ze vertellen.  De teksten van Ben Bullington zitten soms vol humor, maar vertellen ook indringende verhalen die fraai in historisch perspectief worden geplaatst. 

Ben Bullington en Darrell Scott waren vrienden en dat hoor je op Ten. Darrell Scott heeft de songs van zijn overleden vriend met veel liefde opgepikt en vertolkt ze met hart en ziel. Het geeft een extra dimensie aan een uitstekende Darrell Scott plaat, want dat is Ten: Songs Of Ben Bullington uiteindelijk ook. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com